Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 21 (SGA0201700001)

  • Hlavní účastníci

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická<br>Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně / Fakulta technologická

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    17-09594S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Reduction of biogenic amines content in model systems

  • Anotace anglicky

    Biogenic amines (BA) are low-molecular substances formed by decarboxylation of amino acids and known for their characteristic physiological effects exerted in living organisms. Their excessive intake can cause many health problems. Many microorganisms occurring in foodstuffs (e. g. lactic acid bacteria cultures or Gram-negative contaminants) are decarboxylase-positive and can produce BA. The presence of BA significantly influences the quality and safety of foodstuffs. Attention should be paid to available tools for the BA reduction. Therefore, the project will be focused on studying of (i) microorganisms with BA-degrading activity; (ii) application of enzyme preparations; (iii) natural antimicrobials or cultures that are able produced antibacterial substances on decarboxylase activity of selected microorganisms. Experiments will be carried out in model broths simulating the conditions in foodstuffs. The effect of external factors on BA-degradation kinetics and gene expression of the corresponding BA-degrading enzymes (amino oxidases) and decarboxylases will be also evaluated.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt přinesl řadu hodnotných poznatků týkajících se produkce a způsobů minimalizace biogenních aminů v potravinách a částečně rozšířil i poznatky o mikrobiální produkci těchto látek na úrovni DNA / RNA. Řešení projektu se účastnili tři PhD studenti.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2017

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2019

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    26. 4. 2019

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP20-GA0-GA-U/02:1

  • Datum dodání záznamu

    23. 7. 2020

Finance

  • Celkové uznané náklady

    7 103 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 392 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    711 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč