Textura bramborových hlíz v průběhu zpracování
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The texture of potato tubers during processing
Anotace anglicky
The aim of the proposed project is the investigation of correlation relations among chemical composition, experimental methods for texture measurements and sensoric properties of potatoes. Except of commonly observed dry matter, starchiness and boiling type, there will be some other observed traits: detailed analysis of starch and nonstarch polysacharides, image analysis of macro and micro structures, investigation of physical mechanical properties including the investigation of influence of physiological state of tubers on rheological properties. Results can increase the knowledge's about, individual varieties, their technological utilisation and texture of food products from potatoes.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
CEP - další vedlejší obor
BM - Fyzika pevných látek a magnetismus
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10302 - Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
N - Nesplněno zadání
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt si kladl za cíl sledovat korelační vztahy mezi chem.složením, texturou a senzorickými vlastnostmi. Přes dosažené pozoruhodné výsledky (nové metody sledování textury,vliv zpracování supervysokým tlakem na texturu) a velké množství naměřených dat d
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 1998
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
2 081 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 928 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč