Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití synbiotik a rostlinných extraktů ve výživě lidí a zvířat

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Doktorské granty

  • Veřejná soutěž

    Doktorské granty 3 (SGA02008GA-DG)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    525/08/H060

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Synbiotics and plant extracts in human and animal nutrition

  • Anotace anglicky

    The first aim of the project will be testing of probiotics, prebiotics and synbiotics in human and animal nutrition. The impact of plant extract on intestinal flora and on pure culture of intestinal bacteria will also be studied. Bifidobacteria will be studied as a most frequent and important probiotics bacterial. Bifidobacterial counts in human and animal faecal samples will be determined. Pure culture of new bifidobacterial strains will be isolated, identified and characterized. Complex intestinal flora composition will also be studied using FISH, PCR, PCR-RAPD, RT-PCR and DGGE techniques. Plant extract will be tested for prebiotics effects (e.g. extracts with high inulin and oligofructans contents) Antibacterial properties of selected plant extractswill also be tested. TLC, HPLC and GC will be used for the identification of effective compounds. Medium-chain fatty acids and their glycerides belong to efficient antimicrobial agents of plant origin as well. Experiments with these compounds will be aimed at inhibition of growth of  Campylobacter jejuni.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Řešení projektu proběhlo podle plánu jak z hlediska odborného tak i z hlediska čerpání finančních prostředků.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2008

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    16. 4. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-GA0-GD-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    9. 2. 2015

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 344 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    5 344 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč