Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sardinky a šproty jako potenciální zdroj živin potřebných pro podporu správné funkce imunitního systému v in vitro a in vivo modelech

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Mezinárodní grantové projekty hodnocené na principu LEAD Agency

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

  • Druh soutěže

    M2 - Mezinárodní spolupráce

  • Číslo smlouvy

    21-42021L

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Sardines and sprats as the potential source of nutrients required for supporting proper function of immune system in in vitro and in vivo models

  • Anotace anglicky

    Scientist around the World have been trying to find the medicine and vaccine which will help to fight with the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). The response of immune system is important in protection from virus infection and fight with it. Nutritional plays an important role in proper function of the immune system. Adequate level of n-3 fatty acids, vit. D and A, Zn, Se and I in human organism is therefore required. Well-balanced diet is an important factor to prevent and fight with the SARS-CoV-2 and future viral infection. Sardine and sprat, fish belonging to the Clupeidae family, are rich not only in long-chain n-3 PUFA, especially eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid, but also in different compounds which are beneficial to our organism. Knowing the effect of fish on the infection with SARS-CoV-2 and their effect on oxidative stress and inflammation could lead to the more frequent use of sardines and sprats in daily diets and could help in protection not only from virus infection.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    FP - Ostatní lékařské obory

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 10. 2021

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2024

  • Poslední stav řešení

    K - Končící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    4. 5. 2023

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-GA0-GF-R

  • Datum dodání záznamu

    19. 2. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    6 329 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 329 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč