Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Postdoktorandské granty
Veřejná soutěž
Postdoktorandské granty 14 (SGA0201300006)
Hlavní účastníci
Masarykova univerzita / Fakulta sociálních studií
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
13-38994P
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Quest for sustainable food production: Social and financial metabolism of selected local food systems
Anotace anglicky
The study of local food systems, which is rooted in the broader concept of economic localisation and forms part of the broad field of research on sustainable food production within social geography, has become part of a vivid academic debate. However, there are still many gaps in our knowledge of local food systems’ social, environmental and economic impacts. This study employs the framework of social metabolism, i.e. the study of energy and material stocks and flows of a defined system, and the concept of local multiplier, i.e. the study of financial flows within a local economy. Within the three-year project, three in-depth empirical studies of the energy, material and financial metabolism of three selected local food systems (a community supported agriculture initiative, an organic box-scheme, and a small-scale conventional farm) will be conducted. The project results will be published via 4 peer-reviewed papers, 3 conference presentations, 2 scientific seminars and 1 peer-reviewed edited monograph in English.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
AO - Sociologie, demografie
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
50401 - Sociology<br>50402 - Demography<br>50403 - Social topics (Women´s and gender studies; Social issues; Family studies; Social work)<br>50704 - Environmental sciences (social aspects)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt v odborné rovině přispěl k porozumění lokálním potravinovým systémům. Řešitelka naplnila záměr projekt a svými prezentacemi i publikacemi ovlivnila nejen domácí ale i mezinárodní vědeckou komunitu. Zejména spolueditace knihy publikované v nakladatelství Springer a článek v časopise Regional Environmental Change prokazují výslednou kvalitu projektu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 2. 2013
Ukončení řešení
5. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
5. 4. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-GA0-GP-U/04:1
Datum dodání záznamu
11. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
1 362 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 362 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč