Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkty oxidativní degradace fenolických látek v rostlinných potravinách

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Postdoktorandské granty

  • Veřejná soutěž

    Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    P503-12-P166

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The products of oxidative degradation of phenolic compounds in plant foods

  • Anotace anglicky

    The oxidative degradation of natural antioxidants such as phenolic compounds is an inevitable result of plant ageing, post-harvest processing and storage, and it is also the main factor aecting antioxidant capacity, food functionality and shelf life of plant foods. The products of phenolic compound oxidation (PPCO) remain, however, mostly unknown or they are believed to be little active complex polymers. We have only recently discovered unknown low-molecular weight products of oxidative degradation of phenolic compounds in plants. Due to the widespread distribution of phenolics, we expect to nd similar compounds in various plant-derived food products. These oxidized compounds are of unknown properties and it remains unclear how they aect food safety and quality. The aim of this project is to study low-molecular weight products of phenolic compound oxidation, produce them in vitro, monitor selected plant foods for their content, and test their biological activities, including antioxidant activity, genotoxicity and cytotoxicity.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Bylo zjištěno, že oxidace fenolických látek vede ke stabilním nízkomolekulárním látkám (PPCO).Poprvé byly identifikovány a kvantifikovány volné dikyseliny (PPCO) v různých rostlinách /potravinách,testované látky nebyly cytotoxické.Výstupem projektu je 1?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2014

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    31. 3. 2014

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP15-GA0-GP-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    6. 5. 2016

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 035 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 035 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč