Produkty oxidativní degradace fenolických látek v rostlinných potravinách
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Postdoktorandské granty
Veřejná soutěž
Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
P503-12-P166
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The products of oxidative degradation of phenolic compounds in plant foods
Anotace anglicky
The oxidative degradation of natural antioxidants such as phenolic compounds is an inevitable result of plant ageing, post-harvest processing and storage, and it is also the main factor aecting antioxidant capacity, food functionality and shelf life of plant foods. The products of phenolic compound oxidation (PPCO) remain, however, mostly unknown or they are believed to be little active complex polymers. We have only recently discovered unknown low-molecular weight products of oxidative degradation of phenolic compounds in plants. Due to the widespread distribution of phenolics, we expect to nd similar compounds in various plant-derived food products. These oxidized compounds are of unknown properties and it remains unclear how they aect food safety and quality. The aim of this project is to study low-molecular weight products of phenolic compound oxidation, produce them in vitro, monitor selected plant foods for their content, and test their biological activities, including antioxidant activity, genotoxicity and cytotoxicity.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Bylo zjištěno, že oxidace fenolických látek vede ke stabilním nízkomolekulárním látkám (PPCO).Poprvé byly identifikovány a kvantifikovány volné dikyseliny (PPCO) v různých rostlinách /potravinách,testované látky nebyly cytotoxické.Výstupem projektu je 1?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2012
Ukončení řešení
31. 12. 2014
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
31. 3. 2014
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP15-GA0-GP-U/02:2
Datum dodání záznamu
6. 5. 2016
Finance
Celkové uznané náklady
2 035 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 035 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč