Zkoumání nutričních přínosů a sledování kontaminantů ve včelích produktech
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
INTER-EXCELLENCE II
Veřejná soutěž
SMSM2025LU002
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
-
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Exploring Nutritional Benefits and Tracking Contaminants in Bee Products
Anotace anglicky
The proposed project is based on a critical analysis of priority topics summarized in the Memorandum of Understanding (MoU) COST Action CA 22105, whose solutions have not yet been finalized, and therefore further integrated research is needed. The achievement of the objectives will involve a team of scientific experts from the University of Chemistry and Technology, Prague (VŠCHT), Faculty of Food and Biochemical Technology, and the Institute of Food Analysis and Nutrition. 1. Biomonitoring of natural toxins and anthropogenic contaminants in the environment using honey as an indicator This objective addresses a priority defined in the MoU of COST Action 22105. Its fulfillment will provide extensive data based on the identification and quantification of significant anthropogenic and natural contaminants in honey and bee products. These data will be used to identify areas in the Czech Republic with a high risk of contamination from environmental factors and human activities. The main goal is to examine two major groups of substances in honey and other bee products: anthropogenic pollutants (PFAS and pesticide residues) and naturally occurring substances (pyrrolizidine alkaloids – PA, tropane alkaloids – TA). The objective includes developing an analytical platform using high-resolution mass spectrometry for screening and identifying a wide range of PA and TA, along with extensive monitoring to describe qualitative and quantitative profiles of PFAS and pesticide residues in honey samples. 2. Evaluation of Czech honey quality based on phenolic compounds and antioxidant capacity The output will be the identification of phenolic compound profiles in honey and bee products. Quantification of phenolic compounds in honey samples from the Czech Republic will allow comparison of their profiles across regions and seasonal periods. Determination of phenolic compound markers will provide a reliable tool for honey authentication and verification of its origin and quality.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
OECD FORD - hlavní obor
30304 - Public and environmental health
OECD FORD - vedlejší obor
—
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
DN - Vliv životního prostředí na zdraví<br>FM - Hygiena
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 9. 2025
Ukončení řešení
31. 8. 2027
Poslední stav řešení
Z - Začínající víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP25-MSM-LU-R
Datum dodání záznamu
18. 9. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
4 875 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 875 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč