Adhesivní vlastnosti probiotických kmenů k buňkám střevní mukozy
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
COST CZ
Veřejná soutěž
COST CZ 4 (SMSM2014LD4)
Hlavní účastníci
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
MSMT-8634/2014-1
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Adhesive properities of probiotics to the intestinal epithelium
Anotace anglicky
The aim of the project is: 1. To validate the in vitro adhesive method. The method used in our laboratory will be optimised and the final effect will be quantified by the established fluorescence in situ hybridisation (FISH). The method is based on the prediction of bacterial adhesive properties by using a Caco-2 a HT29 MTX co-cultures. 2. To evaluate the adhesive properties in vitro. The newly validated in vitro model will be used to test the adhesive properties of rifampicin-resistant strains of bifidobacteria from our collection. 3. To test the effect of gastrointestinal model on bacterial adhesive properties. The model of our COST-partner will be used to test whether the passage of the afforementioned bacteria via the gastrointestinal model will affect their adhesive properties. 4. To determine the effect of nutrients and nutriens-breakdown products on bacterial adhesive properties. 5. To strengthen the collaboration with members of the COST Action.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Vyvinutí vědecké metody umožňující simulovat vztahy mezi střevní mikroflorou a buňkami střeva. Tato metoda spočívá v kultivaci speciální směsi lidských nádorových buněk v živném mediu. Buňky přisednou ke dni nádoby a vytvoří vrstvu s mnoha vlastnostmi podobnými povrchu střeva. Na tuto vrstvu je pak možno aplikovat předtrávené potraviny a zkoumat jejich vliv na zdraví střeva, nebo k nim přidat prospěšné střevní bakterie či dokonce obojí. Tým zjistil, že pokud přidáme k střevním buňkám extrakt ze slupky jablek, která je bohatá na přírodní polyfenoly, zdvojnásobí se přisedávání bakterií na povrch střeva. Přitom právě přisednutí bakterií je zásadní pro jejich funkci a ovlivnění imunitního systému. Vědci zároveň identifikovali, které látky jsou za to zodpovědné a zkoumali i jiné potraviny. Naopak vysoko-tepelně ošetřené mléko schopnost bakterií kolonizovat trávicí trakt významně snížilo.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2014
Ukončení řešení
4. 4. 2015
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
4. 3. 2015
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP16-MSM-LD-U/02:1
Datum dodání záznamu
11. 10. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
895 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
895 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč