Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LD14070

Adhesivní vlastnosti probiotických kmenů k buňkám střevní mukozy

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    COST CZ

  • Veřejná soutěž

    COST CZ 4 (SMSM2014LD4)

  • Hlavní účastníci

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    MSMT-8634/2014-1

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Adhesive properities of probiotics to the intestinal epithelium

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is: 1. To validate the in vitro adhesive method. The method used in our laboratory will be optimised and the final effect will be quantified by the established fluorescence in situ hybridisation (FISH). The method is based on the prediction of bacterial adhesive properties by using a Caco-2 a HT29 MTX co-cultures. 2. To evaluate the adhesive properties in vitro. The newly validated in vitro model will be used to test the adhesive properties of rifampicin-resistant strains of bifidobacteria from our collection. 3. To test the effect of gastrointestinal model on bacterial adhesive properties. The model of our COST-partner will be used to test whether the passage of the afforementioned bacteria via the gastrointestinal model will affect their adhesive properties. 4. To determine the effect of nutrients and nutriens-breakdown products on bacterial adhesive properties. 5. To strengthen the collaboration with members of the COST Action.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Vyvinutí vědecké metody umožňující simulovat vztahy mezi střevní mikroflorou a buňkami střeva. Tato metoda spočívá v kultivaci speciální směsi lidských nádorových buněk v živném mediu. Buňky přisednou ke dni nádoby a vytvoří vrstvu s mnoha vlastnostmi podobnými povrchu střeva. Na tuto vrstvu je pak možno aplikovat předtrávené potraviny a zkoumat jejich vliv na zdraví střeva, nebo k nim přidat prospěšné střevní bakterie či dokonce obojí. Tým zjistil, že pokud přidáme k střevním buňkám extrakt ze slupky jablek, která je bohatá na přírodní polyfenoly, zdvojnásobí se přisedávání bakterií na povrch střeva. Přitom právě přisednutí bakterií je zásadní pro jejich funkci a ovlivnění imunitního systému. Vědci zároveň identifikovali, které látky jsou za to zodpovědné a zkoumali i jiné potraviny. Naopak vysoko-tepelně ošetřené mléko schopnost bakterií kolonizovat trávicí trakt významně snížilo.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2014

  • Ukončení řešení

    4. 4. 2015

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    4. 3. 2015

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP16-MSM-LD-U/02:1

  • Datum dodání záznamu

    11. 10. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    895 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    895 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč