Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
2B06053

Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.

Cíle projektu

Cílem řešení projektu je komplexní charakterizace vybraných druhů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií se zaměřením na stanovení jejich probiotických vlastností a určení jejich vlivu na vývoj fyziologických i imunologických parametrů. Vybrané kmenybakterií mléčného kvašení a bifidobakterií budou charakterizovány pomocí molekulárně biologických metod. Pozornost bude dále zaměřena na vypracování metody selektivní izolace a identifikace DNA z cílových mikroorganismů v trávicím traktu pokusných zvířat a modelových probitických výrobků.

Klíčová slova

ProbiotikaLactobacillusBifidobacteriumEnterococcusFISHprůtoková cytometriealergieimunitaPCRARDRArep-PCRselektivní magnetické mikro- a nanočástice

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Zdravý a kvalitní život

  • Veřejná soutěž

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    1182/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods.

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is the complex characterization and identification of selected of lactic acid bacteria and bifidobacteria. The study will be focused on the estimation of probiotic properties and their influence on the development of physiologicaland immunological parameters. Selected bacterial strains will be characterised using molecular biology methods. The attention will be concentrated on methods development for the selective isolation and identification of DNA from target bacteria cells presented in the gastrointestinal tract of experimental animals and in model samples of food products.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - vedlejší obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • CEP - další vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
    10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
    10605 - Developmental biology
    10606 - Microbiology
    10607 - Virology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages
    30101 - Human genetics

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Byly charakterizovány probiotické bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Byl stanoven vliv probiotik na intenzitu zánětu u modelových pokusných zvířat. Byly vyvinuty magnetické částice pro selektivní izolaci DNA probiotik z reálných vzorků. Rovn?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 7. 2006

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    18 054 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    16 240 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 814 tis. Kč