Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Cíle projektu
Cílem řešení projektu je komplexní charakterizace vybraných druhů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií se zaměřením na stanovení jejich probiotických vlastností a určení jejich vlivu na vývoj fyziologických i imunologických parametrů. Vybrané kmenybakterií mléčného kvašení a bifidobakterií budou charakterizovány pomocí molekulárně biologických metod. Pozornost bude dále zaměřena na vypracování metody selektivní izolace a identifikace DNA z cílových mikroorganismů v trávicím traktu pokusných zvířat a modelových probitických výrobků.
Klíčová slova
ProbiotikaLactobacillusBifidobacteriumEnterococcusFISHprůtoková cytometriealergieimunitaPCRARDRArep-PCRselektivní magnetické mikro- a nanočástice
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Zdravý a kvalitní život
Veřejná soutěž
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
1182/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods.
Anotace anglicky
The aim of the project is the complex characterization and identification of selected of lactic acid bacteria and bifidobacteria. The study will be focused on the estimation of probiotic properties and their influence on the development of physiologicaland immunological parameters. Selected bacterial strains will be characterised using molecular biology methods. The attention will be concentrated on methods development for the selective isolation and identification of DNA from target bacteria cells presented in the gastrointestinal tract of experimental animals and in model samples of food products.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP - další vedlejší obor
GM - Potravinářství
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10606 - Microbiology
10607 - Virology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly charakterizovány probiotické bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Byl stanoven vliv probiotik na intenzitu zánětu u modelových pokusných zvířat. Byly vyvinuty magnetické částice pro selektivní izolaci DNA probiotik z reálných vzorků. Rovn?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 7. 2006
Ukončení řešení
30. 6. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
18 054 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
16 240 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 814 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
18 054 tis. Kč
Statní podpora
16 240 tis. Kč
89%
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEP
EE - Mikrobiologie, virologie
Doba řešení
01. 07. 2006 - 30. 06. 2011