Nové strategie studia úlohy teplotně citlivých TRP kanálů v detekci adstringentů
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
INTER-EXCELLENCE II
Veřejná soutěž
SMSM2024LU004
Hlavní účastníci
Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
---
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New strategies to study the role of temperature-sensitive TRP channels in the detection of astringents
Anotace anglicky
Astringency is a tactile sensation of dryness and roughness perceived in the oral cavity that depends on temperature and combines several sub-qualities such as harsh, pucker, or velvet. While the molecular onset of astringency has been associated with the activation of specific mechanoreceptors and G-protein coupled receptors, it is not known how temperature sensitive ion channels present in the oral cavity contribute to this trigeminal sensation. Thermosensitive transient receptor potential (thermoTRP) channels are expressed both in oral tissue and in trigeminal neurons and, in the human peripheral sensory system, they trigger signalling required to assess the nature of external stimuli of various modalities, including taste. The activation of thermoTRPs is a general physiological, evolutionarily highly conserved mechanism by which information about environmental stimuli, including unpleasant tastants, is transferred to the central nervous system, where it is subsequently evaluated as favourable or unfavourable for the organism. The objective of this project is to characterize the role of temperature-sensitive TRP ion channels in the transduction and modulation of astringent taste stimuli. The aim is to understand the physiological mechanisms underlying this sensory modality at the cellular and molecular level and to find possible ways to modulate it. Besides contributing to basic research, this project will advance, within a qualified international consortium, the translational development of a suitable cellular model for the objective testing of food ingredients, in particular plant protein products with potentially adverse taste effects. A thorough knowledge of the mechanisms by which astringent substances act at the molecular level is essential for the future development of innovative technological approaches to provide healthy and flavourful plant-based food.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
OECD FORD - hlavní obor
10620 - Other biological topics
OECD FORD - vedlejší obor
—
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
—
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 9. 2024
Ukončení řešení
23. 10. 2027
Poslední stav řešení
B - Běžící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
24. 2. 2025
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP25-MSM-LU-R
Datum dodání záznamu
7. 3. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
8 543 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
8 543 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč