Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LUC24020

Nové strategie studia úlohy teplotně citlivých TRP kanálů v detekci adstringentů

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    INTER-EXCELLENCE II

  • Veřejná soutěž

    SMSM2024LU004

  • Hlavní účastníci

    Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    ---

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    New strategies to study the role of temperature-sensitive TRP channels in the detection of astringents

  • Anotace anglicky

    Astringency is a tactile sensation of dryness and roughness perceived in the oral cavity that depends on temperature and combines several sub-qualities such as harsh, pucker, or velvet. While the molecular onset of astringency has been associated with the activation of specific mechanoreceptors and G-protein coupled receptors, it is not known how temperature sensitive ion channels present in the oral cavity contribute to this trigeminal sensation. Thermosensitive transient receptor potential (thermoTRP) channels are expressed both in oral tissue and in trigeminal neurons and, in the human peripheral sensory system, they trigger signalling required to assess the nature of external stimuli of various modalities, including taste. The activation of thermoTRPs is a general physiological, evolutionarily highly conserved mechanism by which information about environmental stimuli, including unpleasant tastants, is transferred to the central nervous system, where it is subsequently evaluated as favourable or unfavourable for the organism. The objective of this project is to characterize the role of temperature-sensitive TRP ion channels in the transduction and modulation of astringent taste stimuli. The aim is to understand the physiological mechanisms underlying this sensory modality at the cellular and molecular level and to find possible ways to modulate it. Besides contributing to basic research, this project will advance, within a qualified international consortium, the translational development of a suitable cellular model for the objective testing of food ingredients, in particular plant protein products with potentially adverse taste effects. A thorough knowledge of the mechanisms by which astringent substances act at the molecular level is essential for the future development of innovative technological approaches to provide healthy and flavourful plant-based food.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    10620 - Other biological topics

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 9. 2024

  • Ukončení řešení

    23. 10. 2027

  • Poslední stav řešení

    B - Běžící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    24. 2. 2025

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-MSM-LU-R

  • Datum dodání záznamu

    7. 3. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    8 543 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    8 543 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč