Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LUC24068

Úloha struktury polyfenolů v chuti rostlinných potravin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    INTER-EXCELLENCE II

  • Veřejná soutěž

    SMSM2024LU004

  • Hlavní účastníci

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    -

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The role of polyphenol structure in the flavour of plant-based food

  • Anotace anglicky

    The specific objectives will be: 1. To prepare a library of enzymes and their plasmids. 2. Prepare a large set of flavonoids and their glycosides for subsequent testing (e.g. prunin, myricitrin, diosmetin or lonicerin) 3. Test the effect of structure on the ability of the prepared compounds to interact with salivary proteins and bind to oral mucosal cells 4. To test the interaction of the compounds with the TAS2R bitter taste receptor and TAS1R sweet taste receptor, on the modulation of temperature-sensitive TRP ion channels and possibly on the sensory properties of the selected compounds 5. To elaborate the possibility of using specific enzymes to modify selected foods in order to modulate taste perception.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

  • OECD FORD - vedlejší obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    10401 - Organic chemistry

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CC - Organická chemie<br>CE - Biochemie<br>EB - Genetika a molekulární biologie<br>GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 9. 2024

  • Ukončení řešení

    22. 10. 2027

  • Poslední stav řešení

    B - Běžící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    24. 2. 2025

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-MSM-LU-R

  • Datum dodání záznamu

    7. 3. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    6 965 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 965 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč