Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
MEB040906

Použití enzymů pro rychlejší posuzování kvality potravin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    KONTAKT

  • Veřejná soutěž

    KONTAKT 6 (SMSM2008ME3)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    7682/2010-32

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Application of enzymes for accelerated assessment of food safety

  • Anotace anglicky

    Project should provide communication platform for knowledge transfer between the partners and for feasibility study of the application of selected enzymes that will be prepared by Czech side for use in biosensor devices developed by the Hungarian side that are aimed at a food quality and safety and health monitoring. In this sense, the knowledge and research experience of both teams is complementary. The enzymes selected for further study include the copper amine oxidase (EC 1.4.3.6) from legumes that can be used for construction of a biosensor for food freshness monitoring, recombinant yeast adenine deaminase (EC 3.5.4.2) that can be applied for adenine sensing and sulfite oxidase (EC 1.8.3.1) for sulfite detection.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • CEP - další vedlejší obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>20201 - Electrical and electronic engineering<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    V průběhu řešení projektu se podařilo vyvinout plně funkční biosensor pro stanovení aminů v potravinách a byly rozpracovány metodiky pro stanovení adeninu a siřičitanů.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2009

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2010

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    15. 4. 2010

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP11-MSM-ME-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2011

Finance

  • Celkové uznané náklady

    134 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    134 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč