Role mikrobiomu při vzniku atopické dermatitidy a potravinové alergie u kojenců a batolat
Cíle projektu
Atopická dermatitida (AD) je nejčastější chronické zánětlivé onemocnění kůže, postihující až 20% dětí v průmyslových zemích během prvního roku jejich života. Na jejím vzniku se podílí genetická predispozice a faktory životního prostředí, avšak její patogeneze není doposud plně objasněna. Předpokládáme, že nejen kožní ale také střevní mikrobiální dysbióza hraje významnou roli v imunopatogenezi AD u pacientů s/nebo bez potravinové alergie (PA). Naším hlavním cílem je nalézt nové biomarkery spojené se změnami v imunitní odpovědi a změnou mikrobioty na kůži a ve střevě, které by pomohly předpovědět průběh onemocnění u pacientů s AD a PA. Imunitní odpověď na mikrobiální a potravinové antigeny stanovená v séru, stolici a buňkách periferní krve izolovaných z jednotlivých pacientů v různých fázích onemocnění bude dána do souvislosti se změnami kožní a střevní mikrobioty analyzované pomocí pokročilých sekvenačních metod. Pochopení vztahu mezi mikrobiotou a hostitelem umožní lépe charakterizovat rizikové faktory pro vznik AD a PA a vyvinout nové přístupy v prevenci a léčbě těchto onemocnění.
Klíčová slova
střevní mikrobiomrizikové faktoryrisk factorsIntestinal microbiomeatopická dermatitidafood allergypotravní alergiekožní mikrobiomskin microbiomeatopic dermatitits
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zdravotnictví
Program
Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2020 - 2026
Veřejná soutěž
SMZ0202000001
Hlavní účastníci
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
NU20-05-00038
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The role of microbiome in the development of atopic dermatitis and food allergy in infants and toddlers
Anotace anglicky
Atopic dermatitis (AD) is the most common chronic inflammatory skin disorder affecting up to 20% of children in industrialized countries during their first year of life. The pathogenesis of AD remains unclear, nevertheless, it has been shown that both environmental and genetic factors are crucial. We hypothesize that microbial dysbiosis not only on the skin but also in the gut of AD patients with or without food allergy (FA) plays a role in the diseases onset and severity. Our main goal is to find new biomarkers associated with changes in the immune response together with microbiota changes within gut-skin axis that could predict onset and course of the disease in AD and FA patients. Using serum, feces and cells isolated from peripheral blood of AD patients with/without FA, we will determine the immune response against microbial or food antigens at different time-points. Elucidation of the host-microbiota interactions can determine the risk factors for FA development and its progression into AD. In summary, our project may provide new approaches in the management of these diseases.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
30102 - Immunology
OECD FORD - vedlejší obor
10606 - Microbiology
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)EC - Imunologie
EE - Mikrobiologie, virologie
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 5. 2020
Ukončení řešení
31. 12. 2024
Poslední stav řešení
K - Končící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 4. 2023
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP24-MZ0-NU-R
Datum dodání záznamu
21. 2. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
12 144 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 144 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
12 144 tis. Kč
Statní podpora
12 144 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Ministerstvo zdravotnictví
OECD FORD
Immunology
Doba řešení
01. 05. 2020 - 31. 12. 2024