Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QD0281

Využití enzymatických transformací laktosy v mlékárenské technologii

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program II

  • Veřejná soutěž

    SMZE2000II

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology

  • Anotace anglicky

    The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microbial producer of beta-galactosidase with high hydrolytic and particularly transglycosylation activities at low temperature will be found. The course of reaction at low temperatures is advantageous above all from microbiological point of view. The enzyme will be isolated, characterised and consecutively its function will be verified on real substrates (milk, whey, permeate after ultrafiltration of whey) in comparison with commercially available beta-galactosidase. Hydrolytic properties of beta-galactosidase will be used in long-life flavoured milk, which enables to reduce addition of sugar without change of sweetness, and in dried skim milk. Both products are intended for the part of population with lactase deficiency. Transglycosylation will be applied

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • CEP - další vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Projekt přináší kvalitní, v praxi dobře využitelná doporučení.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2000

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2004

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2005/MZE/MZE5QD/U/N/4:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2005

Finance

  • Celkové uznané náklady

    630 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    630 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč