Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QD1377

Vývoj metod hodnocení a rychlé identifikace vybraných bakterií mléčného kvašení s využitím metod molekulární biologie

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program II

  • Veřejná soutěž

    Program II (SMZE2001_2_1)

  • Hlavní účastníci

    Masarykova univerzita

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Development of methods for evaluation and rapid identification of selected lactic acid bacteria using molecular biology methods

  • Anotace anglicky

    Proposed project will be aimed to study 2 important genera - Bifidobacterium and Lactobacillus. These bacteria plae significant role in human nutrition, espetially as source of probiotics and in the possibility of utilisation on dairy industry. The selected strains will be study in detail, their biochemical, physiological and morphological characteristics will be described including the optimal conditions of cultivations and preservations. As well as the changes in their features during different usagein milk products will be studied. In many studies it was found that the classification of LAB is unsufficient and does not correspond to the real phylogentic relationships of different species and subspecies. Many molecular genetic methods were developedin the world during last years and they were used for the characterisation of many industrially important species of bacteria and yeasts. The aim of this project is based on the use of molecular genetics methods (PCR, RFLP, RAPD, plasmid analysis) for

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - vedlejší obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • CEP - další vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu.Výsledky jsou významným přínosem k činnosti Sbírek mikroorganismů a mlékárenské praxi.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2001

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2005

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP06-MZE-QD-U/04:1

  • Datum dodání záznamu

    29. 6. 2006

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 900 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 900 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč