Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QF3158

Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program výzkumu MZE

  • Veřejná soutěž

    Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The study on the preparation and properties of polymer packaging films with linked bacteriocins suitable for active food packaging.

  • Anotace anglicky

    The submitted project is aimed to the preparation and to the study of properties of polymer packaging films suitable for food packaging with an antimicrobial activity due to nisin presence in their surface layers. The first type of such active films willbe prepared from ionomer films (Surlyn 1605, 8140), on the surface of which the nisin will be linked using the system of Ugi´s reaction in presence of cyclohehyl isocyanide and glutardialdehyde. The second type of active films will be prepared by coatingof polyethylene and/or ionomer packaging films with the layer of polyethylene and/or copolyamide in the form of solution and/or dispersion containing the bacteriocin. The first goal of project solution should be the determination of optimal preparationconditions, under which the prepared films shows the maximal antimicrobial activity. The efficiency of nisin linking will be checked by FTIS spectrometry. The antimicrobial activity of prepared films will be determined microbiologically using Lactobacil

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • CEP - další vedlejší obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10401 - Organic chemistry<br>10404 - Polymer science<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    V průběhu řešení bylo dosaženo cených výsledků, které byly intenzivně publikovány a nalézají praktické využití, vč. právně chráněných výsledků.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2003

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2006

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP07-MZE-QF-U/04:2

  • Datum dodání záznamu

    20. 2. 2009

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 750 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 750 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč