Průzkum výskytu patogenní a technologicky škodlivé mikroflóry v mléce a vývoj metod ke zvýšení technologické jistoty a zajištění zdravotní nezávadnosti mléka jako suroviny pro výrobu sýrů.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Kvalitní a bezpečná výživa (Národní program výzkumu)
Veřejná soutěž
Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
25880 / 02 - 3020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Research of frequency of pathogenic and technological unfavourable microflora in milk, and the development of methods to the increasing of technological and hygienic guarantee of raw milk using to the produce of cheeses.
Anotace anglicky
The project is dealing with the research of the risk pathogenic microflora in milk with isolation of the particular pathogenic strains and theirs toxins and with methods that specifies technologic harmful and potencial pathogenic germs. The project willtest the ability of bacterium toxins to survive the pasteurizing temperatures. A quick method for determination of the bacterial spores without time-consuming cultivation for evaluation of milk before its treatment will be devised on the basis of the knowledge about the germination process. These results will be used for test strips devising.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
CE - Biochemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byla vyvinuta metoda pro stanovení technologicky škodlivé a potenciálně patogenní mikroflóry v tepelně ošetřeném mléce.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2003
Ukončení řešení
1. 12. 2007
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
27. 2. 2007
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP08-MZE-1B-U/04:2
Datum dodání záznamu
24. 7. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
4 992 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 731 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
261 tis. Kč