Biofilmy na technologických zařízeních jako zdroj kontaminace surovin a potravin živočišného původu zdravotně významnými mikroorganismy
Cíle projektu
Biofilmy na povrchu technologických zařízení v potravinářském průmyslu představují potencionální zdroj mikroorganismů znehodnocujících potraviny, ale současně potencionální zdroj mikroorganismů patogenních pro člověka. Posláním projektu je rozhodnout, zda biofilmy, jako mikrobiální kolonizace povrchů technologických zařízení v potravinářském průmyslu jsou reálným zdrojem mikroorganismů Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Enterococcus faecium, Enterococcusfaecalis, Escherichia coli VTEC, Staphylococcus epidermidis, které nesou geneticky potenciál pro adherenci k povrchům. Projekt zahrnuje cílevědomou a systematickou analýzu mléka, masa skotu a prasat, povrchu technologických zařízení a finálních výrobků jednémlékárny a dvou masných závodů. Izolované kmeny budou typizovány kodifikovanými diagnostickými a molekulárně genetickými metodami s cílem prokázat shodu fenotypových a genotypových znaků kmenů izolovaných z technologických zařízení a z fináln
Klíčová slova
bezpečnost potravinbiofilmypotravinářská technologická zařízeníadherence bakteriígenotypizacečištění a desinfekce
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program výzkumu MZE
Veřejná soutěž
Vědecké zhodnocení kulturních hodnot prostředí 5 (SMZE200400002)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
28397/03-3020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Biofilms on food contact surfaces as a source of contamination of foodstaffs of animal origin with microorganisms consequential for health
Anotace anglicky
Biofilms on food contact surfaces represent a potential source of food spoilage microorganisms and concurrently a potential source of microorganisms pathogenic for the man. The project has been designed to decide whether biofilms as microbial colonisation of food contact surfaces in food processing industry are a real source of the strains of Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Escherichia coli VTEC, Staphylococcusepidermidis, carrying a genetic potential for surface adherence. The project involves purposive and systematic analysis of milk, beef and pork meat, the food contact surfaces and final products from one milk and two meat plants. The strains isolated will be typed using codified identification and molecular genetic methods to confirm or deny the congruency in phenotypic and/or genotypic markers between the strains isolated from the food contact surfaces and the strains from final products.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
FM - Hygiena
CEP - vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP - další vedlejší obor
GM - Potravinářství
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Metodika řešení projektu a časový plán byly dodrženy. U aktivity A04/07 (výstup V05) "Studium možností přenosu rezistence k antimikrobiálním látkám mezi mikroorganismy v biofilmech" nebyly dosaženy pozitivní výsledky.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2004
Ukončení řešení
1. 12. 2007
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
22. 2. 2007
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP08-MZE-QF-U/05:2
Datum dodání záznamu
20. 5. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
3 960 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
3 960 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
3 960 tis. Kč
Statní podpora
3 960 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
FM - Hygiena
Doba řešení
01. 04. 2004 - 01. 12. 2007