Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1210114

Rizika kontaminace surovin a produktů rostlinného původu vybranými virovými, bakteriálními a parazitárními agens

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Milan Hanč<br>VAKLIMA spol. s r.o.<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.<br>Zelinářská unie Čech a Moravy, o.s.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    46271/2012-MZE-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Selected members of viruses, bacteria and parasites as risk factors in raw materials and products of vegetable origin

  • Anotace anglicky

    The aim of proposed project is focused on the determination of possible sources and risk factors of contamination of raw material and products of plant origin with selected members of viruses, bacteria and parasites. The project is focused on pathogens, which monitoring is not supported by national and international legislation and which can cause severe diseases especially in high-risk group of inhabitants. The project will concentrate on monitoring of food safety of soft fruit and vegetable at farms as well as on the monitoring of the environmental factors (irrigation water, harvesters' hands, plant farm equipment, soil, etc.). This procedure enables to find out the degree and source of contamination for raw materials and products of plant origin, which will contribute to food safety of studies plant products. Farmers and plant product producers will also obtain tools for detection of above mentioned pathogens. Therefore, they will be able to respond to new legislation changes and to hold up in the

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cíl projektu byl zaměřen na sledování bezpečnosti ovoce a zeleniny na farmách a v tržní síti. Byly vyvinuty nové molekulární metody pro detekci vybraných patogenů. Lze konstatovat, že všech stanovených cílů bylo získanými výsledky dosaženo.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    8. 6. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    14 120 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 345 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 775 tis. Kč