Rizika kontaminace surovin a produktů rostlinného původu vybranými virovými, bakteriálními a parazitárními agens
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Hlavní účastníci
Milan Hanč<br>VAKLIMA spol. s r.o.<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.<br>Zelinářská unie Čech a Moravy, o.s.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
46271/2012-MZE-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Selected members of viruses, bacteria and parasites as risk factors in raw materials and products of vegetable origin
Anotace anglicky
The aim of proposed project is focused on the determination of possible sources and risk factors of contamination of raw material and products of plant origin with selected members of viruses, bacteria and parasites. The project is focused on pathogens, which monitoring is not supported by national and international legislation and which can cause severe diseases especially in high-risk group of inhabitants. The project will concentrate on monitoring of food safety of soft fruit and vegetable at farms as well as on the monitoring of the environmental factors (irrigation water, harvesters' hands, plant farm equipment, soil, etc.). This procedure enables to find out the degree and source of contamination for raw materials and products of plant origin, which will contribute to food safety of studies plant products. Farmers and plant product producers will also obtain tools for detection of above mentioned pathogens. Therefore, they will be able to respond to new legislation changes and to hold up in the
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cíl projektu byl zaměřen na sledování bezpečnosti ovoce a zeleniny na farmách a v tržní síti. Byly vyvinuty nové molekulární metody pro detekci vybraných patogenů. Lze konstatovat, že všech stanovených cílů bylo získanými výsledky dosaženo.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2012
Ukončení řešení
31. 12. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
8. 6. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
14 120 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 345 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 775 tis. Kč