Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1310219

Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)

  • Hlavní účastníci

    PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.<br>Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    2203-2012-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes

  • Anotace anglicky

    A comprehensive characterisation of wheat and wheat products regarding the starch composition and dynamics of its digestion with an emphasis on reducing the risk of diabetes and obesity increase in population that is connected to wheat products consumption. An asessment of genetic and processing factors that may affect the starch features. A declaration of new demands on starch composition and specific features for particular food/non-food purposes. Identification of prospective donors of these features for biodiversity promotion and for further breeding, based on the application of molecular and genetic markers. Development and validation of screening method for glycemic index estimation in wheat and wheat products. An application of perspective wheat genotypes and technological processes in breeding and manufacturing practices.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cílem projektu bylo komplexně charakterizovat vlastnosti pšenice a pšeničných výrobků s ohledem na složení a dynamiku stravitelnosti škrobu s důrazem na snížení rizika spojeného s konzumací pšeničného pečiva vzhledem k nárůstu diabetu a obezity v populaci. Cíle projektu byly splněny.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    2. 1. 2013

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2017

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    20. 6. 2017

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP18-MZE-QJ-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    26. 6. 2018

Finance

  • Celkové uznané náklady

    15 546 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    13 513 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    2 033 tis. Kč