Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)
Hlavní účastníci
PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.<br>Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
2203-2012-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes
Anotace anglicky
A comprehensive characterisation of wheat and wheat products regarding the starch composition and dynamics of its digestion with an emphasis on reducing the risk of diabetes and obesity increase in population that is connected to wheat products consumption. An asessment of genetic and processing factors that may affect the starch features. A declaration of new demands on starch composition and specific features for particular food/non-food purposes. Identification of prospective donors of these features for biodiversity promotion and for further breeding, based on the application of molecular and genetic markers. Development and validation of screening method for glycemic index estimation in wheat and wheat products. An application of perspective wheat genotypes and technological processes in breeding and manufacturing practices.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu bylo komplexně charakterizovat vlastnosti pšenice a pšeničných výrobků s ohledem na složení a dynamiku stravitelnosti škrobu s důrazem na snížení rizika spojeného s konzumací pšeničného pečiva vzhledem k nárůstu diabetu a obezity v populaci. Cíle projektu byly splněny.
Termíny řešení
Zahájení řešení
2. 1. 2013
Ukončení řešení
31. 12. 2017
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
20. 6. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP18-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
26. 6. 2018
Finance
Celkové uznané náklady
15 546 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
13 513 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
2 033 tis. Kč