Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami
Cíle projektu
Pro vybrané mikrobiologické a chemické parametry surovin, výrobků, odpadů a prostředí sýráren navrhnout, optimalizovat a zavést nové přístupy, technologické postupy a analytické metody dle požadavků podniků s cílem zvýšit kvalitu, bezpečnost a zdravotní nezávadnost sýrů a vedlejších živočišných produktů výroby při snížení dopadů na životní prostředí.
Klíčová slova
cheeseswhey processingwaste waterspoilagemicrobiological safetyhygiene and sanitationmicrobiological methodsidentification of microorganismsmicrobial interaction with foodsshelf-life prolongation
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 1 (SMZE2017MZE01)
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
985-2016-14152
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.
Anotace anglicky
For the selected microbiological and chemical parameters of raw-materials, products, waste-materials and environment, to optimize and introduce new approaches, technological procedures and analytical methods according to the demands of dairy plants with the aim to increase quality, safety and health wholesomeness of cheeses and animal by-products from their production together with the lowering of environmental load.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10606 - Microbiology
10607 - Virology
21101 - Food and beverages
40301 - Veterinary science
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Za celou dobu řešení projektu řešitelský tým vykazoval daleko vyšší počet dosažených výsledků, než bylo v návrh projektu plánováno. Řešitelský tým je velmi zkušený a odborně na výši a takový počet výsledků bývá u takto složeného kolektivu bývá častý. V návrhu projektu bylo plánováno celkem 21 výsledků, řešitelé docílili nad plán dalších 44 výsledků a to včetně impaktovaných článků.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 2. 2017
Ukončení řešení
31. 12. 2021
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2021
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP22-MZE-QK-U
Datum dodání záznamu
21. 6. 2022
Finance
Celkové uznané náklady
18 838 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
18 838 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
18 838 tis. Kč
Statní podpora
18 838 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 02. 2017 - 31. 12. 2021