Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QK21010088

Vývoj prostředku na podporu včelí imunity na bázi probiotik, spolu s technologií jeho výroby a potravinářským využitím vedlejšího produktu

Cíle projektu

Cílem projektu je na základě existujících pilotních dat (1) ověřit účinnost probiotického přípravku pro včely a jeho vlivu v modulaci imunity a produkčních parametrů, (2) optimalizovat jeho složení obohacením o nové včelí bakteriální izoláty, (3) vyvinout metodu komerční produkce včelích probiotik s pomocí fermentace v médiích z potravinářských výrob, (4) uvést probiotický přípravek na trh a (5) uplatnit vedlejší produkt fermentace jako nápoj s vysokou přidanou hodnotou a komerčním potenciálem.

Klíčová slova

Honey bee healthimmunityprobioticsmikroorganismssupplementation

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ

  • Veřejná soutěž

    SMZE2021MZE01

  • Hlavní účastníci

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    QK21010088 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Development of a feed supplement for honey bee immunity support, together with a production technology and ulitisation of its side products as food

  • Anotace anglicky

    Based on the existing pilot data, the project aims to (1) evaluate the potential of a probiotic supplement for honey bees and its effect on the modulation of honey bee immunity and production parameters, (2) optimise its composition by addition of novel bacterial isolates, (3) develop a technology for its commercial production using fermentation in food-products-based media, (4) introduce the probiotic product on the market and (5) utilise the by-product of the fermentation as a soft drink with a high added value.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    VV - Experimentální vývoj

  • OECD FORD - hlavní obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

  • OECD FORD - vedlejší obor

    40301 - Veterinary science

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    21101 - Food and beverages

  • CEP - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    GG - Chov hospodářských zvířat
    GH - Výživa hospodářských zvířat
    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
    GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2021

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2025

  • Poslední stav řešení

    K - Končící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    1. 3. 2024

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-MZE-QK-R

  • Datum dodání záznamu

    17. 2. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    20 573 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    17 443 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    3 130 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

20 573 tis. Kč

Statní podpora

17 443 tis. Kč

84%


Poskytovatel

Ministerstvo zemědělství

OECD FORD

Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Doba řešení

01. 01. 2021 - 31. 12. 2025