Zlepšení kvality bezlepkového pečiva novými zdroji proteinů
Veřejná podpora
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
Program
Program na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA
Veřejná soutěž
ALFA 4 (STA02014TA04)
Hlavní účastníci
PERNÍK s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
2014TA04010762
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Improving the quality of gluten-free pastries by new sources of proteins
Anotace anglicky
The aims of this project are the introduction of new, high-quality, nutritionally balanced and cheap gluten-free products (foodstuffs) into a factory production and their commercialization. The main idea of development of these novel improved gluten-free products is in improving the quality of life of patients with celiac disease, gluten sensitivity and allergy, and other persons susceptible to gluten. These disorders have a high social relevance in view of their high (and still increasing) incidence in our population. The gluten-free foodstuffs are not only the source of nutrients but also represent the only rational, livelong therapy of these disorders. The domestic production of commercially available, high-quality and cheap gluten-free foodstuffs is currently still limited. The core purpose of the project is to define high-quality, nutritionally suitable, gluten-free sources for substitution of gluten-containing food components. The implementation of this project will establish a rational basis for improving the quality of gluten-free foodstuffs. For innovation of gluten-free food we shall introduce highly nutritious legumes in food industry that are not yet commonly used as the sources of protein. An integral part of our project is to analyze the possibilities and the introduction of new technological approaches for the production of gluten-free foods. Special emphasis in our study will be placed not only on food quality and taste but also on its health safety, particularly in relation to the newly exploited foodstuff sources. From this perspective, we will test the antigenic properties of gluten-free foodstuffs and raw materials to prevent allergenic reactions after their ingestion.
Vědní obory
Kategorie VaV
VV - Experimentální vývoj
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - další vedlejší obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
20501 - Materials engineering<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt dosáhl plánovaných výsledků a výstupů, tj. uspěl dle zadání. Výstupy jsou využitelné pro pacienty s celiakií a tržní potenciál byl potvrzen technologickými a senzorickými testy. Očekává se proto zavedení tohoto bezlepkového pečiva do prodeje.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 7. 2014
Ukončení řešení
31. 12. 2017
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 2. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP18-TA0-TA-U/15:1
Datum dodání záznamu
5. 11. 2018
Finance
Celkové uznané náklady
20 269 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
13 142 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
7 126 tis. Kč