Metodika stanovení Nutriční stopy pro vyjádření environmentálních a zdravotních aspektů spotřeby potravin v ČR
Veřejná podpora
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
Program
Program na podporu aplikovaného společenskovědního výzkumu a experimentálního vývoje OMEGA
Veřejná soutěž
OMEGA 3 (STA02016TD03)
Hlavní účastníci
Univerzita Karlova / Centrum pro otázky životního prostředí
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
ZP1
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Nutritional footprint methodology for the assessment of environmental and health aspects of food consumption in the Czech Republic
Anotace anglicky
In the context of the National priorities of oriented research, experimental development and innovations, the project will support the transformation of consumption patterns in the Czech Republic towards sustainable food consumption and improved population health in line with key targets „Transition to sustainable consumption patterns“ and „[...] the creation of favourable conditions for the formation of healthy lifestyles.“ The main objectives of the project are a) to develop the concept of Nutritional footprint (NF) integrating health and envrionmental aspects of food consumption in the Czech Republic and b) to develop a mobile phone software for practical use of the concept.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
AE - Řízení, správa a administrativa
CEP - další vedlejší obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health<br>50602 - Public administration<br>50603 - Organisation theory
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Oponentní komise se shodla, že projekt uspěl podle zadání a cíle projektu byly splněny. Řešení se týkalo aktuálního tématu udržitelné spotřeby potravin a zlepšení zdraví obyvatel v podmínkách ČR. Představuje určitý posun v dané problematice. Praktické využití výsledků řešení projektu je doloženo. Pozitivně lze v tomto kontextu hodnotit i průběžnou spolupráci řešitelů s uživateli výsledků. Řešený výzkumný problém navazuje na Státní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a jeho Akční plán na roky 2016-2018.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2016
Ukončení řešení
31. 12. 2017
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 2. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP18-TA0-TD-U/02:1
Datum dodání záznamu
12. 7. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
2 414 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 923 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
491 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč