Vývoj přípravku na bázi chitosanu pro biologickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholických piv
Cíle projektu
Cílem projektu je prostřednictvím spolupráce EPS biotechnology a Ústavu biotechnologií VŠCHT vyvinout přípravek na bázi chitosanu, který by primárně zvyšoval biologickou, sekundárně pak fyzikálně chemickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholických piv. Výsledkem projektu bude dosažení funkčního vzorku popisujícího vyvinutý preparát a dvou ověřených technologií, které budou popisovat postup výroby preparátu a jeho aplikaci. Dosažené výsledky cílí na produkční sektor minipivovarů. Projekt reflektuje absenci obdobného přípravku na tuzemském trhu a současně na trend zvyšující se spotřebitelské poptávky po nealkoholických pivech (evropský i světový trh). Projektová náplň vychází z poznatků a informací uvedených v odborné literatuře.
Klíčová slova
Chitosannon-alcoholic beerlow-alcoholic beerbiological stability
Veřejná podpora
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
Program
Program na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA
Veřejná soutěž
STA02024TQ030
Hlavní účastníci
EPS biotechnology, s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
TQ03000474 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Development of preparation based on chitosan as a tool for gain biological stability of low-alcoholic and non-alcoholic beers
Anotace anglicky
The aim of the project is to develop a preparation based on chitosan through the cooperation of EPS biotechnology and the Institute of Biotechnology of UCT, which would primarily increase the biological and secondarily the physicochemical stability of low-alcohol and non-alcoholic beers. The result of the project will be the achievement of a functional sample describing the developed preparation and two verified technologies that will describe the procedure for the production of the preparation and its application. The achieved results target the production sector of microbreweries. The project reflects the absence of a similar product on the dom. market and the trend of increasing consumer demand for NA beer.The project content is based on informati presented in lit.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - vedlejší obor
20901 - Industrial biotechnology
OECD FORD - další vedlejší obor
10606 - Microbiology
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)EE - Mikrobiologie, virologie
EI - Biotechnologie a bionika
GM - Potravinářství
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2024
Ukončení řešení
31. 12. 2025
Poslední stav řešení
K - Končící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 2. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP25-TA0-TQ-R
Datum dodání záznamu
20. 2. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
5 879 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 408 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 471 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
5 879 tis. Kč
Statní podpora
4 408 tis. Kč
74%
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
OECD FORD
Food and beverages
Doba řešení
01. 01. 2024 - 31. 12. 2025