Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
TQ03000474

Vývoj přípravku na bázi chitosanu pro biologickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholických piv

Cíle projektu

Cílem projektu je prostřednictvím spolupráce EPS biotechnology a Ústavu biotechnologií VŠCHT vyvinout přípravek na bázi chitosanu, který by primárně zvyšoval biologickou, sekundárně pak fyzikálně chemickou stabilitu nízkoalkoholických a nealkoholických piv. Výsledkem projektu bude dosažení funkčního vzorku popisujícího vyvinutý preparát a dvou ověřených technologií, které budou popisovat postup výroby preparátu a jeho aplikaci. Dosažené výsledky cílí na produkční sektor minipivovarů. Projekt reflektuje absenci obdobného přípravku na tuzemském trhu a současně na trend zvyšující se spotřebitelské poptávky po nealkoholických pivech (evropský i světový trh). Projektová náplň vychází z poznatků a informací uvedených v odborné literatuře.

Klíčová slova

Chitosannon-alcoholic beerlow-alcoholic beerbiological stability

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Technologická agentura ČR

  • Program

    Program na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA

  • Veřejná soutěž

    STA02024TQ030

  • Hlavní účastníci

    EPS biotechnology, s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    TQ03000474 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Development of preparation based on chitosan as a tool for gain biological stability of low-alcoholic and non-alcoholic beers

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is to develop a preparation based on chitosan through the cooperation of EPS biotechnology and the Institute of Biotechnology of UCT, which would primarily increase the biological and secondarily the physicochemical stability of low-alcohol and non-alcoholic beers. The result of the project will be the achievement of a functional sample describing the developed preparation and two verified technologies that will describe the procedure for the production of the preparation and its application. The achieved results target the production sector of microbreweries. The project reflects the absence of a similar product on the dom. market and the trend of increasing consumer demand for NA beer.The project content is based on informati presented in lit.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - vedlejší obor

    20901 - Industrial biotechnology

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    10606 - Microbiology

  • CEP - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    EE - Mikrobiologie, virologie
    EI - Biotechnologie a bionika
    GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2024

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2025

  • Poslední stav řešení

    K - Končící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    28. 2. 2024

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-TA0-TQ-R

  • Datum dodání záznamu

    20. 2. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 879 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 408 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 471 tis. Kč