Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020711%3A_____%2F09%3A00002609" target="_blank" >RIV/00020711:_____/09:00002609 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod
Popis výsledku v původním jazyce
Znečištění fekálního původu je jedním z nejvýznamnějších typů kontaminace vod. Kromě běžných střevních bakterií lze totiž ve vodách nalézt i střevní patogeny, které zde mohou přetrvávat po několik týdnů až měsíců a sloužit jako zdroj infekce. Z pohledu hygienických rizik je nejzásadnější kontaminace pitných vod a vod využívaných ke koupání. Mezi nejběžnější původce střevních infekcí se řadí zástupci čeledi Enterobacteriaceae, zejména salmonely, shigely, patogenní sérovary E. coli, yersinie. V posledníchletech se na přední místo dostaly infekce způsobené kampylobaktery (v ČR 20 175 případů v roce 2008). Izolace bakteriálních střevních patogenů vychází z jejich typických vlastností, včetně jejich schopnosti růst a množit se na nebo ve specifických kultivačních médiích v prostředí s různým obsahem kyslíku (aerobní, anaerobní, mikroaerofilní prostředí). Identifikace bakteriálních střevních patogenů je založena především na sledování jejich typických biochemických reakcí.
Název v anglickém jazyce
Experiences with isolation of bacterial enteric pathogens from surface and waste water
Popis výsledku anglicky
Contamination of faecal origin is one of the most important types of pollution. Besides common enteric bacteria enteric pathogens can be found in water, which can persist there for weeks to months and serve as the source of infection. From the point of view of hygienic risks contamination of drinking and bathing water is the most significant. Among the most common agents of enteric infections members of the family Enterobacteriaceae, especially salmonellae, shigellae, pathogenic E. coli and yersiniae, belong. In the last years infections caused by campylobacters dominate (in CR 20 175 cases in 2008). Isolation of bacterial enteric pathogens is based on their typical characteristics, including the ability of growth and multiplication in specific cultivation media in the atmosphere containing various concentration of oxygen (aerobic, anaerobic, micro-aerophile). Identification of bacterial enteric pathogens is based on determination of their typical biochemical characteristics.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DJ - Znečištění a kontrola vody
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP310%2F09%2FP146" target="_blank" >GP310/09/P146: Nový přístup k identifikaci hygienických rizik souvisejících s výskytem střevních patogenů ve vodách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov, Mikrobiológia vody 2009
ISBN
978-80-970269-9-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
80-84
Název nakladatele
Československá spoločnosť mikrobiologická
Místo vydání
Bratislava ? Praha
Místo konání akce
Poprad, Slovensko
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—