Nejčastější původci virových alimentárních infekcí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000070" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nejčastější původci virových alimentárních infekcí
Popis výsledku v původním jazyce
Alimentární infekce (v angličtině foodborne infections) jsou infekce způsobené konzumací mikrobiálně kontaminovaných potravin a vody. Nejčastějšími typy onemocnění, která vyvolávají touto cestou viry, jsou gastroenteritidy a hepatitidy. Jejich původci jsou v případě gastroenteritid zejména noroviry a v případě hepatitid viry hepatitidy A a E. Noroviry jsou neobalené RNA viry způsobující po celém světě akutní gastroenteritidy. Noroviry jsou nejčastějšími nebakteriálními původci epidemií v kolektivních zařízeních pro děti a seniory. Přenos nákazy probíhá fekálně-rální cestou. Protože pro vyvolání infekce stačí velmi nízká infekční dávka, je možné se nakazit i prostřednictvím infekčního aerosolu. Vehikulem nákazy se mohou stát kontaminované potraviny i voda. Původcem hepatitidy A je neobalený RNA virus, odolný k zevnímu prostředí. Jedná se o výhradně lidský patogen. Šíří se fekálně-orální cestou, kontaktem s infikovanou osobou, kontaminovanými potravinami a vodou, rizikovými sexuálními praktikami nebo krví a krevními deriváty. Proti hepatitidě A se lze chránit očkováním. Původcem hepatitidy E je neobalený RNA virus. Infekce je nebezpečná hlavně v těhotenství, kdy ohrožuje život matky i plodu. Přenos je opět fekálně-orální cestou, kontaminovanými potravinami nebo vodou. Zdroj infekce může být humánní i zoonotický. V současné době jsou v Evropě za přírodní rezervoáry viru pokládána prasata a jelenovití, rizika infekce se vztahují zejména na konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností. Protože jsou obvykle v potravinách a vodě viry přítomné v nízkých koncentracích, používají se k jejich detekci molekulární metody jako RT-qPCR. Pro detekci norovirů a viru hepatitidy A ve vybraných potravinách existují validované ISO metody, které by se mohly stát východiskem pro detekci širšího spektra virů v potravinách a vodě.
Název v anglickém jazyce
The most common agents of viral alimentary infections
Popis výsledku anglicky
Foodborne infections are caused by the consumption of microbially contaminated food and water. The most common types of diseases that are caused by viruses in this way are gastroenteritis and hepatitis. Novoviruses (NoV) are mainly responsible for gastroenteritis and hepatitis A and E viruses (HAV and HEV) are responsible for hepatitis. Noroviruses are non-enveloped RNA viruses causing acute gastroenteritis worldwide. Noroviruses are the most common non-bacterial agents of epidemics in collective facilities for children and seniors. The infection is carried out via the fecal-oral route. Since a very low infectious dose is sufficient to induce infection, it is also possible to be infected by an infectious aerosol. Contaminated food and water can become the vehicle of infection.The causative agent of hepatitis A is the non-enveloped, environmentally resistant RNA virus. It is an exclusively human pathogen. It spreads via the fecal-oral route, contact with the infected person, contaminated food an water, risky sexual practices or blood and blood derivatives. A safe and effective vaccine is available to prvent hepatitis A. The causative agent of hepatitis E is the non-enveloped RNA virus. Infection is particulary dangerous during pregnancy, when it threatens thelife of both mother and fetus. Transmission is again via the fecal-oral route, contaminated food or water. The transpission of infection can be both human and zoonotic. Currently, pigs and cervids are considered to be the natural reservoirs of the virus in Europe; the risk of infection relates mainly to the consumption of poorly cooked meat and livers. Since viruses are usually present in low concentrations in food and water, molecular methods such as RT-qPCR are used to detect them. For the detection of noroviruses andhehpatitis A virus in selected foods, there are validated ISO methods that could become the basis for detecting a wider spectrum of viruses in food and water.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NV17-31921A" target="_blank" >NV17-31921A: Viry v souvislosti s alimentárními infekcemi – molekulární epidemiologie a metody rychlé detekce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů