Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Viry jako původci alimentárních onemocnění

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000992" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000992 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Viry jako původci alimentárních onemocnění

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Viry (zejména noroviry a virus hepatitidy A) jsou významnými původci narůstajícího počtu alimentárních infekcí. Jsou odolné k podmínkám vnějšího prostředí a mohou v něm i v potravinách dlouhodobě perzistovat. Hlavní zdroje virové kontaminace potravin zahrnují lidské výkaly a jimi znečištěné odpadní vody, infikované pracovníky manipulující s potravinami a zvířata jako zdroj zoonotických virů (např. virus hepatitidy E). S virovými alimentárními onemocněními jsou spojovány zejména čerstvé potraviny k příméspotřebě, které nepodléhají dalšímu ošetření před konzumací. Další komoditou jsou mlži, konzumovaní často v syrovém nebo nedostatečně tepelně upraveném stavu. Detekce virů v potravinách je založena především na molekulárně biologických metodách, standardizované metody však zatím nejsou dostupné. Pravidelné sledování virových agens v potravinách není legislativně vyžadováno, doporučení a postupy k zabránění virové kontaminace jsou však již obsaženy v Codex Alimentarius.

  • Název v anglickém jazyce

    Viruses as causative agents of foodborne diseases

  • Popis výsledku anglicky

    Viruses (mainly noroviruses and hepatitis A virus) have been recognized as important causes of foodborne diseases. Foodborne viruses are stable in the environment and infectious viral particles can persist for extended periods in the environment and in the food. The main sources of viral contamination of food are water polluted with human sewage, infected food handlers and animals as a source of zoonotic viruses (e.g. hepatitis E virus). Many food items such as vegetables, bivalve molluscs and a great variety of ready-to-eat foods have been implicated in foodborne viral infections. In general, testing of food for foodborne viruses is based on detection of viral nucleic acid, but there is a lack of standardised methods. Existing EU legislation does notrequire regular monitoring of foodborne viruses. However, guidelines on the application of general principles of food hygiene to the control of viruses in food are contained in Codex Alimentarius.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    34-40

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus