Viry jako původci alimentárních onemocnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000992" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000992 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Viry jako původci alimentárních onemocnění
Popis výsledku v původním jazyce
Viry (zejména noroviry a virus hepatitidy A) jsou významnými původci narůstajícího počtu alimentárních infekcí. Jsou odolné k podmínkám vnějšího prostředí a mohou v něm i v potravinách dlouhodobě perzistovat. Hlavní zdroje virové kontaminace potravin zahrnují lidské výkaly a jimi znečištěné odpadní vody, infikované pracovníky manipulující s potravinami a zvířata jako zdroj zoonotických virů (např. virus hepatitidy E). S virovými alimentárními onemocněními jsou spojovány zejména čerstvé potraviny k příméspotřebě, které nepodléhají dalšímu ošetření před konzumací. Další komoditou jsou mlži, konzumovaní často v syrovém nebo nedostatečně tepelně upraveném stavu. Detekce virů v potravinách je založena především na molekulárně biologických metodách, standardizované metody však zatím nejsou dostupné. Pravidelné sledování virových agens v potravinách není legislativně vyžadováno, doporučení a postupy k zabránění virové kontaminace jsou však již obsaženy v Codex Alimentarius.
Název v anglickém jazyce
Viruses as causative agents of foodborne diseases
Popis výsledku anglicky
Viruses (mainly noroviruses and hepatitis A virus) have been recognized as important causes of foodborne diseases. Foodborne viruses are stable in the environment and infectious viral particles can persist for extended periods in the environment and in the food. The main sources of viral contamination of food are water polluted with human sewage, infected food handlers and animals as a source of zoonotic viruses (e.g. hepatitis E virus). Many food items such as vegetables, bivalve molluscs and a great variety of ready-to-eat foods have been implicated in foodborne viral infections. In general, testing of food for foodborne viruses is based on detection of viral nucleic acid, but there is a lack of standardised methods. Existing EU legislation does notrequire regular monitoring of foodborne viruses. However, guidelines on the application of general principles of food hygiene to the control of viruses in food are contained in Codex Alimentarius.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
34-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—