Detection of foodborne viruses in ready‐to‐eat meat products and meat processing plants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000110" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000110 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfs.12436" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfs.12436</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfs.12436" target="_blank" >10.1111/jfs.12436</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Detection of foodborne viruses in ready‐to‐eat meat products and meat processing plants
Popis výsledku v původním jazyce
Several studies have confirmed the presence of foodborne viruses in different food products throughout the world. There is accumulating data suggesting that the economic burden of foodborne viral infections is rising, making the understanding and monitoring of their prevalence a necessity, for the modern food industry. The objective of this study was to examine ready‐to‐eat meat products and environmental samples originated from meat processing plants in Cyprus, for four foodborne viruses: norovirus (NoV GGI, NoV GII), rotavirus, hepatitis A virus, and hepatitis E virus. A total of 48 swab samples and 42 different pork meat products from two plants were analyzed in parallel. The reverse transcription real‐time polymerase chain reaction revealed two swab samples from the same plant positive for norovirus GGI. The detection of norovirus on a slicer machine and on the hands of a worker, suggest that foodborne viruses can be present in meat processing environments.
Název v anglickém jazyce
Detection of foodborne viruses in ready‐to‐eat meat products and meat processing plants
Popis výsledku anglicky
Several studies have confirmed the presence of foodborne viruses in different food products throughout the world. There is accumulating data suggesting that the economic burden of foodborne viral infections is rising, making the understanding and monitoring of their prevalence a necessity, for the modern food industry. The objective of this study was to examine ready‐to‐eat meat products and environmental samples originated from meat processing plants in Cyprus, for four foodborne viruses: norovirus (NoV GGI, NoV GII), rotavirus, hepatitis A virus, and hepatitis E virus. A total of 48 swab samples and 42 different pork meat products from two plants were analyzed in parallel. The reverse transcription real‐time polymerase chain reaction revealed two swab samples from the same plant positive for norovirus GGI. The detection of norovirus on a slicer machine and on the hands of a worker, suggest that foodborne viruses can be present in meat processing environments.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210113" target="_blank" >QJ1210113: Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Safety
ISSN
0149-6085
e-ISSN
1745-4565
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
e12436
Kód UT WoS článku
000429324300012
EID výsledku v databázi Scopus
—