Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection of foodborne viruses in ready‐to‐eat meat products and meat processing plants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000110" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000110 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfs.12436" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfs.12436</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfs.12436" target="_blank" >10.1111/jfs.12436</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection of foodborne viruses in ready‐to‐eat meat products and meat processing plants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Several studies have confirmed the presence of foodborne viruses in different food products throughout the world. There is accumulating data suggesting that the economic burden of foodborne viral infections is rising, making the understanding and monitoring of their prevalence a necessity, for the modern food industry. The objective of this study was to examine ready‐to‐eat meat products and environmental samples originated from meat processing plants in Cyprus, for four foodborne viruses: norovirus (NoV GGI, NoV GII), rotavirus, hepatitis A virus, and hepatitis E virus. A total of 48 swab samples and 42 different pork meat products from two plants were analyzed in parallel. The reverse transcription real‐time polymerase chain reaction revealed two swab samples from the same plant positive for norovirus GGI. The detection of norovirus on a slicer machine and on the hands of a worker, suggest that foodborne viruses can be present in meat processing environments.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of foodborne viruses in ready‐to‐eat meat products and meat processing plants

  • Popis výsledku anglicky

    Several studies have confirmed the presence of foodborne viruses in different food products throughout the world. There is accumulating data suggesting that the economic burden of foodborne viral infections is rising, making the understanding and monitoring of their prevalence a necessity, for the modern food industry. The objective of this study was to examine ready‐to‐eat meat products and environmental samples originated from meat processing plants in Cyprus, for four foodborne viruses: norovirus (NoV GGI, NoV GII), rotavirus, hepatitis A virus, and hepatitis E virus. A total of 48 swab samples and 42 different pork meat products from two plants were analyzed in parallel. The reverse transcription real‐time polymerase chain reaction revealed two swab samples from the same plant positive for norovirus GGI. The detection of norovirus on a slicer machine and on the hands of a worker, suggest that foodborne viruses can be present in meat processing environments.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10607 - Virology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210113" target="_blank" >QJ1210113: Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Safety

  • ISSN

    0149-6085

  • e-ISSN

    1745-4565

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    e12436

  • Kód UT WoS článku

    000429324300012

  • EID výsledku v databázi Scopus