Noroviry a virus hepatitidy E v potravinovém řetězci vepřových masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000012" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vetweb.cz" target="_blank" >http://www.vetweb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Noroviry a virus hepatitidy E v potravinovém řetězci vepřových masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím celosvětově uznávaný problém. I přes rostoucí zájem o výskyt virů v potravinách a přibývající množství studií na toto téma stále však není známo, do jaké míry se kontaminované potraviny podílí na šíření virových agens. Proto byla provedena studie zaměřená na výskyt významných zástupců této skupiny virů (norovirů a viru hepatitidy E) ve vepřových masných výrobcích (krájené masné výrobky, zabíjačkové speciality a mleté maso) dostupných v tržní síti České republiky. V rámci studie bylo také sledováno prostředí (stěry) masného závodu a čtyř prodejen masných výrobků, včetně personálu. Na úrovni výroby byly prokázány noroviry pouze v jednom vzorku stěru toalet (1/32). Stěry rukou a rukavic pracovníků (64 vzorků), stěry zařízení (32), z prostředí denní místnosti (8) byly na přítomnost norovirů a viru hepatitidy E negativní. V prodejnách masných výrobků byly detekovány noroviry na rukou prodávajících (1/8), ve stěrech z nástrojů a prostředí (4/80) a stěru toalety (1/32). Virus hepatitidy E zde nebyl detekován ani v jednom vzorku. Přítomnost norovirů byla také prokázána v krájených masných výrobcích (6/135), zabíjačkových specialitách (5/145) i mletém mase (3/100). V jednom vzorku zabíjačkových specialit (1/145) a jednom vzorku mletého masa (1/100) byl detekován virus hepatitidy E.
Název v anglickém jazyce
Noroviruses and hepatitis E virus in food chain of porcine meat products
Popis výsledku anglicky
In recent years, viruses have been increasingly recognized as important causes of foodborne diseases. Despite the interest in foodborne viruses, it is still unknown to what extent diseases caused by these viruses can be attributed to spread via contaminated foodstuff. Present study focused on the presence of foodborne viruses (norovirus and hepatitis E virus) in environment (swabs) of the pork meat production chain (meat processing plant and four charcuteries), food handlers and pork meat products (sliced meat products, products of home slaughter and minced meat). At the production level, noroviruses were detected in one swab originating from toilet (1/32). Swabs of hands and gloves of food handlers (64 samples), fomites and equipment (32) and environment of the rest room (8) were noroviruses and hepatitis E virus negative. On the contrary, noroviruses were identified in swabs of the hands of sellers (1/8), fomites and equipment (4/80) and toilets (1/32) in the charcuteries. Hepatitis E virus was not detected in any tested swab. The presence of noroviruses was also showed in the sliced meat products (6/135), products of home slaughter (5/145) and minced meat (3/100). In one product of home slaughter (1/145) and one sample of minced meat (1/100) hepatitis E virus was found.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
223-226
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—