Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potraviny jako zdroj virových infekcí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001179" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001179 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potraviny jako zdroj virových infekcí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřed

  • Název v anglickém jazyce

    Food as a source of viral infection

  • Popis výsledku anglicky

    At present, the transmission of viruses via contaminated food and environment is well recognized problem. Several groups of viruses may infect persons after ingestion of contaminated food. Of these, the noroviruses, hepatitis A virus and hepatitis E virus are the most important foodborne pathogen. They are highly resistant to environmental conditions and can persist for extended periods (days, months, and even years) in the food matrices and in the environment. Although the spread of these viruses occurs the most often through interpersonal contact, transmission via contaminated food has a significant role. The main sources of foodstuff contaminations are infected food handlers (their hands), infected animal (in case of hepatitis E virus) and contaminated water and equipment. Despite the growing number of foodborne outbreaks the regular monitoring of important foodborne viruses is not required by law. Only the Implementing Regulation 1235/2012, regulating the requirements for increased

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    964-969

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus