Potraviny jako zdroj virových infekcí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001179" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001179 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potraviny jako zdroj virových infekcí
Popis výsledku v původním jazyce
V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřed
Název v anglickém jazyce
Food as a source of viral infection
Popis výsledku anglicky
At present, the transmission of viruses via contaminated food and environment is well recognized problem. Several groups of viruses may infect persons after ingestion of contaminated food. Of these, the noroviruses, hepatitis A virus and hepatitis E virus are the most important foodborne pathogen. They are highly resistant to environmental conditions and can persist for extended periods (days, months, and even years) in the food matrices and in the environment. Although the spread of these viruses occurs the most often through interpersonal contact, transmission via contaminated food has a significant role. The main sources of foodstuff contaminations are infected food handlers (their hands), infected animal (in case of hepatitis E virus) and contaminated water and equipment. Despite the growing number of foodborne outbreaks the regular monitoring of important foodborne viruses is not required by law. Only the Implementing Regulation 1235/2012, regulating the requirements for increased
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
964-969
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—