Role vody v přenosu virů způsobujících alimentární infekce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000135" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000135 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vuv.cz/files/pdf/aktuality/2021-02-09_MVAP_2021_info_pokyny.pdf" target="_blank" >https://www.vuv.cz/files/pdf/aktuality/2021-02-09_MVAP_2021_info_pokyny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Role vody v přenosu virů způsobujících alimentární infekce
Popis výsledku v původním jazyce
Konference mikrobiologie vody a prostředí, Hotel Kamzík, Malá Morávka, termín konání 9.-11.6.2021. V poslední době se důležitou oblastí zájmu nejen v bezpečnosti potravin stávají virová agens a onemocnění jimi způsobená. O jejich významu svědčí periodické zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), podle kterých jsou viry zařazeny mezi nejčastější původce onemocnění v souvislosti s kontaminovanými potravinami a vodou. Ačkoli byl přenos kontaminovanými potravinami či vodou popsán u téměř 11 čeledí, podle EFSA mezi nejvýznamnější zástupce patří noroviry (NoV GI a NoV GII), virus hepatitidy A (HAV) a virus hepatitidy E (HEV). Hlavní způsob šíření těchto virů je fekálně-orální přenos. Díky kombinaci přímého kontaktu infikovaných osob (klinicky nemocných či asymptomatických přenašečů) a nedodržování základních hygienických návyků dochází pak v populaci k obtížně kontrolovatelnému šíření onemocnění. Infikovaná osoba většinou vylučuje zmíněné viry už před objevením klinických příznaků a několik týdnů po jejich odeznění. Tato agens se následně dostávají do prostředí a kanalizačních systémů. Oproti bakteriím viry obecně vykazují větší rezistenci vůči čistícím procesům, proto nemusí být běžnými postupy zcela spolehlivě odstraněna či inaktivována. Ke kontaminaci povrchové i pitné vody tak dochází odtokem nedostatečně ošetřené vody z čističek odpadních vod do vodních zdrojů, prostřednictvím netěsnících/porušených kanalizačních systémů a septiků či přímým odtokem odpadních vod a kalů do prostředí. Kontaminovaná voda pak může sloužit jako vhodné vehikulum těchto virů a následně být zdrojem sekundárních kontaminací potravin. Vzrůstající počty zaznamenaných epidemií souvisejících s kontaminovanými potravinami či vodou svědčí právě o tom, že ani tento způsob přenosu virů by neměl být opomíjen. Cílem příspěvku bylo podrobněji seznámit posluchače s rolí vody v přenosu virů způsobujících alimentární infekce a s výsledky analýz různých druhů vod na přítomnost vybraných virových agens (humánní noroviry, adenoviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E), včetně molekulárně epidemiologických studií, které byly provedeny ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství, v.v.i., Brno.
Název v anglickém jazyce
Function of water in the transimission of foodborne viruses
Popis výsledku anglicky
Recently, viruses have become an important area of interest not only in food safety. Their importance is evidenced by periodic reports of the European Food Safety Authority (EFSA), Although transmission via contaminated food or water has been described in almost 11 families, according to EFSA report, the most important representatives include noroviruses (NoV GI and NoV GII), hepatitis A virus (HAV) and hepatitis E virus (HEV). The main mode of transmission of these viruses is faecal-oral. Due to the combination of direct contact with infected persons (clinically ill or asymptomatic carriers) and non-compliance with basic hygiene habits, their spread is difficult to control in the population. The infected person usually sheds these viruses before the onset of clinical symptoms and a few weeks after their disappearance. As viruses show greater resistance to cleaning processes and they may not be completely reliably removed or inactivated by conventional methods, contamination of surface and drinking water can occur by outflow of insufficiently treated wastewater or damaged sewerage systems and septic tanks. The water can then serve as a vehicle for these viruses and subsequently be a source of secondary food contamination. The growing number of recorded outbreaks related to contaminated food or water suggests that this way of virus transmission should not be neglected either. Therefore the presentation was focused on role of water in the transmission of foodborne viruses. The results of analyses of various types of water for the presence of selected viral agents (NoV, adenoviruses, HAV and HEV), including molecular epidemiological studies were reported as well.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů