Postprandial triglyceridemia after single dose of alcohol in healthy young men
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F13%3A00058475" target="_blank" >RIV/00023001:_____/13:00058475 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475311001311" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475311001311</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.numecd.2011.05.003" target="_blank" >10.1016/j.numecd.2011.05.003</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Postprandial triglyceridemia after single dose of alcohol in healthy young men
Popis výsledku v původním jazyce
BACKGROUND AND AIMS: Moderate alcohol consumption provides protection against cardiovascular disease primarily due to increase of HDL-cholesterol. However, it also has some adverse effects on metabolism of triglycerides (TG). Therefore, we addressed thequestion how a single dose of alcohol affects postprandial lipemia and activities of two enzymes playing a critical role in regulation of triglyceridemia, lipoprotein lipase (LPL) and hepatic triglyceride lipase (HTGL). METHODS AND RESULTS: Eight healthyvolunteers were given a single dose of alcohol (vodka; 0.6 g of ethanol/kg of body weight) together with a fat load (0.7 g of fat/kg of body weight) in an experimental breakfast or together with dinner 12 h before the experimental breakfast. In comparison to control experiment, alcohol given with breakfast induced increased and prolonged postprandial response of triglyceride-rich lipoproteins (TRL; d < 1.006 g/ml). At the same time TG accumulated also in intermediate density lipoprotein
Název v anglickém jazyce
Postprandial triglyceridemia after single dose of alcohol in healthy young men
Popis výsledku anglicky
BACKGROUND AND AIMS: Moderate alcohol consumption provides protection against cardiovascular disease primarily due to increase of HDL-cholesterol. However, it also has some adverse effects on metabolism of triglycerides (TG). Therefore, we addressed thequestion how a single dose of alcohol affects postprandial lipemia and activities of two enzymes playing a critical role in regulation of triglyceridemia, lipoprotein lipase (LPL) and hepatic triglyceride lipase (HTGL). METHODS AND RESULTS: Eight healthyvolunteers were given a single dose of alcohol (vodka; 0.6 g of ethanol/kg of body weight) together with a fat load (0.7 g of fat/kg of body weight) in an experimental breakfast or together with dinner 12 h before the experimental breakfast. In comparison to control experiment, alcohol given with breakfast induced increased and prolonged postprandial response of triglyceride-rich lipoproteins (TRL; d < 1.006 g/ml). At the same time TG accumulated also in intermediate density lipoprotein
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases
ISSN
0939-4753
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
183-188
Kód UT WoS článku
000316762100005
EID výsledku v databázi Scopus
—