Moderate alcohol consumption and triglyceridemia
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F15%3A00059582" target="_blank" >RIV/00023001:_____/15:00059582 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/64%20Suppl%203/64_S371.pdf" target="_blank" >http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/64%20Suppl%203/64_S371.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Moderate alcohol consumption and triglyceridemia
Popis výsledku v původním jazyce
The review aims to summarize current knowledge on the effects of moderate alcohol consumption (1 standard drink a day for women; 2 drinks a day for men) on triglyceride concentration in circulation. Current evidence suggests that the relationship between alcohol consumption and triglyceridemia is J-shaped. Triglyceridemia is lowest in subjects who drink 10-20 g/alcohol a day. Such a J-shaped association is comparable with that described for the relationship between alcohol and cardiovascular risk. On the contrary, alcohol taken with a meal increases and prolongs postprandial triglyceridemia. Such effects of alcohol consumption may be at least partially explained by the effects of ethanol on lipoprotein lipase (LPL) activity. Long-term moderate alcohol consumption increases LPL activity, which may explain its TG-lowering effect. On the other hand, LPL activity is acutely downregulated by ethanol, which explains increased postprandial triglyceridemia.
Název v anglickém jazyce
Moderate alcohol consumption and triglyceridemia
Popis výsledku anglicky
The review aims to summarize current knowledge on the effects of moderate alcohol consumption (1 standard drink a day for women; 2 drinks a day for men) on triglyceride concentration in circulation. Current evidence suggests that the relationship between alcohol consumption and triglyceridemia is J-shaped. Triglyceridemia is lowest in subjects who drink 10-20 g/alcohol a day. Such a J-shaped association is comparable with that described for the relationship between alcohol and cardiovascular risk. On the contrary, alcohol taken with a meal increases and prolongs postprandial triglyceridemia. Such effects of alcohol consumption may be at least partially explained by the effects of ethanol on lipoprotein lipase (LPL) activity. Long-term moderate alcohol consumption increases LPL activity, which may explain its TG-lowering effect. On the other hand, LPL activity is acutely downregulated by ethanol, which explains increased postprandial triglyceridemia.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NT14027" target="_blank" >NT14027: Postprandiální lipémie a predikce aterosklerózy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Physiological research
ISSN
0862-8408
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
Suppl. 3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
"S371"-"S373"
Kód UT WoS článku
000366804200007
EID výsledku v databázi Scopus
—