Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of different types of dietary fatty acids on subclinical inflammation in humans

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F13%3A00058492" target="_blank" >RIV/00023001:_____/13:00058492 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/62/62_145.pdf" target="_blank" >http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/62/62_145.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of different types of dietary fatty acids on subclinical inflammation in humans

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Replacing SAFAs (saturated fatty acids) for vegetable PUFAs (polyunsaturated fatty acids) has a well documented positive effect on the lipoprotein pattern while the direct effect of dietary fatty acids composition on systemic inflammation remains to be proven. In well controlled randomised cross-over study with 15 overweight/obese postmenopausal women, the effect of dietary switch on systemic inflammation was investigated. A two 3 weeks dietary period either with predominant animal fat (SAFA, 29 caloric% SAFA) or vegetable fat (PUFA 25 % caloric % PUFA) were interrupted by wash-out period. The expected increasing effect on SAFA diet to LDL-C (low density cholesterol) and opposite effect of PUFA diet was documented following changes in fatty acid spectrum in VLDL (very low density cholesterol) particles. The switch from SAFA diet to PUFA diet produced a significant change of CRP (C-reactive protein) concentration (p<0.01) whereas similar trend of IL-18 did not reach statistical signifi

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of different types of dietary fatty acids on subclinical inflammation in humans

  • Popis výsledku anglicky

    Replacing SAFAs (saturated fatty acids) for vegetable PUFAs (polyunsaturated fatty acids) has a well documented positive effect on the lipoprotein pattern while the direct effect of dietary fatty acids composition on systemic inflammation remains to be proven. In well controlled randomised cross-over study with 15 overweight/obese postmenopausal women, the effect of dietary switch on systemic inflammation was investigated. A two 3 weeks dietary period either with predominant animal fat (SAFA, 29 caloric% SAFA) or vegetable fat (PUFA 25 % caloric % PUFA) were interrupted by wash-out period. The expected increasing effect on SAFA diet to LDL-C (low density cholesterol) and opposite effect of PUFA diet was documented following changes in fatty acid spectrum in VLDL (very low density cholesterol) particles. The switch from SAFA diet to PUFA diet produced a significant change of CRP (C-reactive protein) concentration (p<0.01) whereas similar trend of IL-18 did not reach statistical signifi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Physiological research

  • ISSN

    0862-8408

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    145-152

  • Kód UT WoS článku

    000317958900004

  • EID výsledku v databázi Scopus