Faktory ovlivňující složení mléčného tuku v mlékárenské surovině.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006179" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006179 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující složení mléčného tuku v mlékárenské surovině.
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá hodnocením změn obsahu významných skupin mastných kyselin mléčného tuku v mléce stejných dojnic českého strakatého plemene po uplynutí ročního období a změně krmné dávky. Bylo zjištěno, že došlo ke statisticky významným změnám všech skupin mastných kyselin (SAFA, MUFA, PUFA, USFA). Průměrný obsah nasycených mastných kyselin v obou letech byl 62,63 %, přičemž minimální hodnota byla zjištěna v roce 2003 (58,11 %), maximální v roce 2004 (67,19 %). Minimální obsah všech nenasycených mastnýchkyselin byl zjištěn v roce 2004 (29,17 %), maximální v roce 2003 (38,71 %). Zajímavým poznatkem je potvrzení možnosti regulace obsahu nenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které výrazně ovlivňují hodnocení zdravotních účinků mléčného tuku.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting the composition of milk fat in bulk milk.
Popis výsledku anglicky
Variances in groups of fatty acids, namely saturated (SAFA), monounsaturated (MUFA) polyunsaturated (PUFA) and unsaturated (USFA) ones, were examined in milk fat composition in two groups of cows after a lapse of one year and a change of feed ration. Significant differences (P < 0,05) in contents of SAFA, MUFA, PUFA and USFA between both groups were found. Confirmation of content regulation possibility of polyunsaturated fatty acids that markedly involve health effects of milk fat evaluation is an interesting finding.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Den mléka 2005. Sborník referátů z mezinárodní konference.
ISBN
80-213-1041-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
73-75
Název nakladatele
ČZS AF, ČZU Katedra chovu skotu a mlékařství, ISV
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
5. 12. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—