Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující složení mléčného tuku v mlékárenské surovině.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006179" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006179 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující složení mléčného tuku v mlékárenské surovině.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá hodnocením změn obsahu významných skupin mastných kyselin mléčného tuku v mléce stejných dojnic českého strakatého plemene po uplynutí ročního období a změně krmné dávky. Bylo zjištěno, že došlo ke statisticky významným změnám všech skupin mastných kyselin (SAFA, MUFA, PUFA, USFA). Průměrný obsah nasycených mastných kyselin v obou letech byl 62,63 %, přičemž minimální hodnota byla zjištěna v roce 2003 (58,11 %), maximální v roce 2004 (67,19 %). Minimální obsah všech nenasycených mastnýchkyselin byl zjištěn v roce 2004 (29,17 %), maximální v roce 2003 (38,71 %). Zajímavým poznatkem je potvrzení možnosti regulace obsahu nenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které výrazně ovlivňují hodnocení zdravotních účinků mléčného tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Factors affecting the composition of milk fat in bulk milk.

  • Popis výsledku anglicky

    Variances in groups of fatty acids, namely saturated (SAFA), monounsaturated (MUFA) polyunsaturated (PUFA) and unsaturated (USFA) ones, were examined in milk fat composition in two groups of cows after a lapse of one year and a change of feed ration. Significant differences (P < 0,05) in contents of SAFA, MUFA, PUFA and USFA between both groups were found. Confirmation of content regulation possibility of polyunsaturated fatty acids that markedly involve health effects of milk fat evaluation is an interesting finding.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Den mléka 2005. Sborník referátů z mezinárodní konference.

  • ISBN

    80-213-1041-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    73-75

  • Název nakladatele

    ČZS AF, ČZU Katedra chovu skotu a mlékařství, ISV

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    5. 12. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku