Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874434" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874434 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 109) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2014 a 2015. V ovčím mléce jsme zjistili statisticky významně vyšší obsah nasycených (SFA - 596,4 +- 99,7 mg/g mléčného tuku), mononenasycených (MUFA - 225,7 +- 49,4 mg/g tuku) i polynenasycených (PUFA - 28,9 +- 7,2 mg/g tuku) mastných kyselin než v mléce kozím (SFA - 527,9 +- 104,7 mg/g tuku; MUFA - 192,5 +- 45,2 mg/g tuku; PUFA - 25,3 +- 7,1 mg/g tuku). Dále bylo zjištěno, že ovčí i kozí biomléko obsahuje statisticky významně (P < 0,05) méně PUFA než mléko odebrané z konvenčních farem, zatímco obsah MUFA je v ovčím biomléce statisticky významně vyšší než v mléce konvenčním. Také jsme zjistili statisticky významný (P < 0,05) vliv plemene na obsah PUFA a SFA u ovčího mléka.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting fatty acid content in goat and sheep milk
Popis výsledku anglicky
The fatty acid content of caprine and ovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. After milk fat centrifugation fatty acids were determined as methylesters. The milk samples (total 109) were collected from goatish and sheepish farms in the Czech Republic during season 2014 and 2015. We found out statistically significant higher content of saturated fatty acid (SFA - 596.4 +- 99.7 mg/g milk fat), monounsaturated fatty acid (MUFA - 225.7 +- 49.4 mg/g fat) and polyunsaturated fatty acid (PUFA - 28.9 +- 7.2 mg/g fat) in ovine milk than in caprine milk (SFA - 527.9 +- 104.7 mg/g fat; MUFA - 192.5 +- 45.2 mg/g fat; PUFA - 25.3 +- 7.1 mg/g fat). Ovine and caprine organic milk contains statistically significant (P < 0.05) less PUFA than conventional milk, while MUFA content in ovine organic milk is statistically significant higher than in conventional milk. We found out also breed effect on PUFA and SFA content at ovine milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
78-81
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—