Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874434" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874434 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 109) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2014 a 2015. V ovčím mléce jsme zjistili statisticky významně vyšší obsah nasycených (SFA - 596,4 +- 99,7 mg/g mléčného tuku), mononenasycených (MUFA - 225,7 +- 49,4 mg/g tuku) i polynenasycených (PUFA - 28,9 +- 7,2 mg/g tuku) mastných kyselin než v mléce kozím (SFA - 527,9 +- 104,7 mg/g tuku; MUFA - 192,5 +- 45,2 mg/g tuku; PUFA - 25,3 +- 7,1 mg/g tuku). Dále bylo zjištěno, že ovčí i kozí biomléko obsahuje statisticky významně (P < 0,05) méně PUFA než mléko odebrané z konvenčních farem, zatímco obsah MUFA je v ovčím biomléce statisticky významně vyšší než v mléce konvenčním. Také jsme zjistili statisticky významný (P < 0,05) vliv plemene na obsah PUFA a SFA u ovčího mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Factors affecting fatty acid content in goat and sheep milk

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acid content of caprine and ovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. After milk fat centrifugation fatty acids were determined as methylesters. The milk samples (total 109) were collected from goatish and sheepish farms in the Czech Republic during season 2014 and 2015. We found out statistically significant higher content of saturated fatty acid (SFA - 596.4 +- 99.7 mg/g milk fat), monounsaturated fatty acid (MUFA - 225.7 +- 49.4 mg/g fat) and polyunsaturated fatty acid (PUFA - 28.9 +- 7.2 mg/g fat) in ovine milk than in caprine milk (SFA - 527.9 +- 104.7 mg/g fat; MUFA - 192.5 +- 45.2 mg/g fat; PUFA - 25.3 +- 7.1 mg/g fat). Ovine and caprine organic milk contains statistically significant (P < 0.05) less PUFA than conventional milk, while MUFA content in ovine organic milk is statistically significant higher than in conventional milk. We found out also breed effect on PUFA and SFA content at ovine milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    78-81

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku