Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874429 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 90) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky významně (p 0,05) vyšší celkový obsah mastných kyselin v mléce ovčím (790 - 929 mg/g) než v mléce kozím (707 - 753 mg/g) během celé sezóny. Dále bylo zjištěno, že obsah MK v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah MK vykazuje v první části laktačního období nárůst a poté v druhé části laktace dochází k poklesu obsahu MK až na hodnoty nižší, než byly na počátku laktace. Uvedené skutečnosti platí i pro jednotlivé skupiny mastných kyselin - nasycené, mononenasycené i polynenasycené.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of fatty acid in goat and sheep milk during lactation

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acid content of caprine and ovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. After milk fat centrifugation fatty acids were determined as methylesters. The milk samples (total 90) were collected from goatish and sheepish farms in the Czech Republic during season 2015. We found out statistically significant (p 0,05) higher total fatty acid content in ovine milk (790 - 929 mg/g) than in caprine milk (707 - 753 mg/g) during all season. Fatty acid content in caprine milk didn't change within lactation, but fatty acid content in ovine milk increases in the first part of lactation and then in the second part of lactation fatty acid content decreases to lower values than on lactation beginning. This facts hold also for individual fatty acid groups - saturated, monounsaturated, polyunsaturated.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    76-81

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku