Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874429 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah mastných kyselin v kozím a ovčím mléce v průběhu laktace
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah mastných kyselin (MK) v kozím a ovčím mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 90) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky významně (p 0,05) vyšší celkový obsah mastných kyselin v mléce ovčím (790 - 929 mg/g) než v mléce kozím (707 - 753 mg/g) během celé sezóny. Dále bylo zjištěno, že obsah MK v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah MK vykazuje v první části laktačního období nárůst a poté v druhé části laktace dochází k poklesu obsahu MK až na hodnoty nižší, než byly na počátku laktace. Uvedené skutečnosti platí i pro jednotlivé skupiny mastných kyselin - nasycené, mononenasycené i polynenasycené.
Název v anglickém jazyce
Content of fatty acid in goat and sheep milk during lactation
Popis výsledku anglicky
The fatty acid content of caprine and ovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. After milk fat centrifugation fatty acids were determined as methylesters. The milk samples (total 90) were collected from goatish and sheepish farms in the Czech Republic during season 2015. We found out statistically significant (p 0,05) higher total fatty acid content in ovine milk (790 - 929 mg/g) than in caprine milk (707 - 753 mg/g) during all season. Fatty acid content in caprine milk didn't change within lactation, but fatty acid content in ovine milk increases in the first part of lactation and then in the second part of lactation fatty acid content decreases to lower values than on lactation beginning. This facts hold also for individual fatty acid groups - saturated, monounsaturated, polyunsaturated.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
76-81
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—