Konjugovaná kyselina linolová v ovčím a kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876132" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876132 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konjugovaná kyselina linolová v ovčím a kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) byl stanoven v ovčím a kozím mléce s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly CLA a ostatní mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 38) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky vysoce významně (p < 0,001) vyšší obsah CLA v mléce ovčím (23,39 ? 6,59 mg/g) než v mléce kozím (7,83 ? 2,21 mg/g). Dále bylo zjištěno, že zastoupení CLA v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah CLA vykazuje v první části laktačního období pokles, a poté v druhé části laktace dochází k nárůstu množství CLA.
Název v anglickém jazyce
Conjugated linoleic acid in ovine and caprine milk
Popis výsledku anglicky
The content of conjugated linoleic acid (CLA) in ovine and caprine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. After milk fat centrifugation CLA and other fatty acids were determined as methylesters. The milk samples (total 38) were collected from goatish and sheepish farms in the Czech Republic during season 2015. We found out statistically highly significant (p < 0.001) higher content of CLA in ovine milk (23.39 ? 6.59 mg/g) than in caprine milk (7.83 ? 2.21 mg/g). CLA content in caprine milk didn´t change within lactation, but CLA content in ovine milk decreased in the first part of lactation and then in the second part of lactation CLA content increased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
66-69
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—