Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konjugovaná kyselina linolová v ovčím a kozím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876132" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876132 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konjugovaná kyselina linolová v ovčím a kozím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) byl stanoven v ovčím a kozím mléce s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, kdy po odstředění mléčného tuku byly CLA a ostatní mastné kyseliny stanoveny jako methylestery. Analyzované vzorky mléka (celkem 38) byly odebírány z kozích a ovčích farem v České republice během sezóny 2015. Zjistili jsme statisticky vysoce významně (p &lt; 0,001) vyšší obsah CLA v mléce ovčím (23,39 ? 6,59 mg/g) než v mléce kozím (7,83 ? 2,21 mg/g). Dále bylo zjištěno, že zastoupení CLA v kozím mléce se v průběhu laktace výrazně nemění, zatímco v mléce ovčím obsah CLA vykazuje v první části laktačního období pokles, a poté v druhé části laktace dochází k nárůstu množství CLA.

  • Název v anglickém jazyce

    Conjugated linoleic acid in ovine and caprine milk

  • Popis výsledku anglicky

    The content of conjugated linoleic acid (CLA) in ovine and caprine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. After milk fat centrifugation CLA and other fatty acids were determined as methylesters. The milk samples (total 38) were collected from goatish and sheepish farms in the Czech Republic during season 2015. We found out statistically highly significant (p &lt; 0.001) higher content of CLA in ovine milk (23.39 ? 6.59 mg/g) than in caprine milk (7.83 ? 2.21 mg/g). CLA content in caprine milk didn´t change within lactation, but CLA content in ovine milk decreased in the first part of lactation and then in the second part of lactation CLA content increased.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017

  • ISBN

    978-80-7509-476-6

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    66-69

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku