Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of nutritionally important components in mare milk fat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43877076" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43877076 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15567/MLJEKARSTVO.2018.0404" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15567/MLJEKARSTVO.2018.0404</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15567/MLJEKARSTVO.2018.0404" target="_blank" >10.15567/MLJEKARSTVO.2018.0404</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of nutritionally important components in mare milk fat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Characteristic properties that make mare milk interesting from a nutritional point of view, include the different composition and properties of milk fat. The aim of this study was to determine the total fat content, cholesterol content, percentage of saturated fatty acids (SFA), monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA), content of n-3 and n-6 PUFA, linoleic acid (LA) and alpha-linolenic acid (ALA) in milk samples obtained from 10 mares during the first 6 months of lactation. Content of fat (9.79?7.04 g/L) and cholesterol (27.47?14.72 mg/L) in mare milk was lower than in human and bovine milk. From the nutritional point of view, the higher percentage of unsaturated FA (55 %) was significant, while MUFA represented 34 % and PUFA 21 % of that. The proportion of essential fatty acids of LA and ALA was 12.3 % and 3.9 % respectively. The ratio of n-6/n-3 PUFA was the most bal?anced in the first half of lactation. The influence of breed, stage of lactation and feed was statistically evaluated. The milk fat composition exhibited relatively large variability depending on these factors. Milk was richer in nutritionally important ingredients during the first three months of lactation.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of nutritionally important components in mare milk fat

  • Popis výsledku anglicky

    Characteristic properties that make mare milk interesting from a nutritional point of view, include the different composition and properties of milk fat. The aim of this study was to determine the total fat content, cholesterol content, percentage of saturated fatty acids (SFA), monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA), content of n-3 and n-6 PUFA, linoleic acid (LA) and alpha-linolenic acid (ALA) in milk samples obtained from 10 mares during the first 6 months of lactation. Content of fat (9.79?7.04 g/L) and cholesterol (27.47?14.72 mg/L) in mare milk was lower than in human and bovine milk. From the nutritional point of view, the higher percentage of unsaturated FA (55 %) was significant, while MUFA represented 34 % and PUFA 21 % of that. The proportion of essential fatty acids of LA and ALA was 12.3 % and 3.9 % respectively. The ratio of n-6/n-3 PUFA was the most bal?anced in the first half of lactation. The influence of breed, stage of lactation and feed was statistically evaluated. The milk fat composition exhibited relatively large variability depending on these factors. Milk was richer in nutritionally important ingredients during the first three months of lactation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mljekarstvo

  • ISSN

    0026-704X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    282-294

  • Kód UT WoS článku

    000447021100004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85060500656