Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The impact of chosen oils seeds and food oils to supplementation of last fattening pig period on fatty acids structure in pig muscle fat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890056" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890056 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2006/1903" target="_blank" >http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/2006/1903</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The impact of chosen oils seeds and food oils to supplementation of last fattening pig period on fatty acids structure in pig muscle fat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The fatty acids profile in broilers feed is possible to influence their share in a desired structure, which can balance the n-6: n-3 ratio in food, according to the consumers needs. Flax seed to lactating goats can be used as nutritional supplement to reduce saturated fatty acids and increase polyunsaturated fatty acids in milk. A significant increase in CLA in milk was achieved by suplementation to goats. The experimental groups of pigs was fed in the last month of fattening with a basal diet which incorporated various fats resources (lean seed 100 g/ kg, linseed oil-2%, raps press seed 150g/kg (110g fat), raps oil 2%). The indicators (food intake, body weight gain, and the conversion) were established during the experiment, and in the end, the content of essential fatty acids (linoleic and linolenic acids) in pigs meat were determined. The data was analyzed and statistically interpreted. There are some variations of the determined fatty acids content in muscles as well as in muscles fat in the for experimental groups compared to the control group. The content of SFA was reduced and the content of PUFA and MUFA fatty acids are increased.

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of chosen oils seeds and food oils to supplementation of last fattening pig period on fatty acids structure in pig muscle fat

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acids profile in broilers feed is possible to influence their share in a desired structure, which can balance the n-6: n-3 ratio in food, according to the consumers needs. Flax seed to lactating goats can be used as nutritional supplement to reduce saturated fatty acids and increase polyunsaturated fatty acids in milk. A significant increase in CLA in milk was achieved by suplementation to goats. The experimental groups of pigs was fed in the last month of fattening with a basal diet which incorporated various fats resources (lean seed 100 g/ kg, linseed oil-2%, raps press seed 150g/kg (110g fat), raps oil 2%). The indicators (food intake, body weight gain, and the conversion) were established during the experiment, and in the end, the content of essential fatty acids (linoleic and linolenic acids) in pigs meat were determined. The data was analyzed and statistically interpreted. There are some variations of the determined fatty acids content in muscles as well as in muscles fat in the for experimental groups compared to the control group. The content of SFA was reduced and the content of PUFA and MUFA fatty acids are increased.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Papers Animal Science and Biotechnologies

  • ISSN

    1841-9364

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    RO - Rumunsko

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    14-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus