Vliv technologie ustájení na obsah cholesterolu a mastných kyselin ve vejci.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022360" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022360 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologie ustájení na obsah cholesterolu a mastných kyselin ve vejci.
Popis výsledku v původním jazyce
Ve žloutcích vajec z různých typů chovů byl stanoven obsah tuku, cholesterolu a profil mastných kyselin. Nejvyšší obsah tuku byl u vajec z podestýlky, nejnižší u bio vajec. Obsah cholesterolu byl nejvyšší u domácích vajec, nejméně cholesterolu obsahovalabio vejce. Největší rozdíly byly v zastoupení mastných kyselin. Nejvíce polynenasycených mastných kyselin (PUFA) n-3 a nejlepší poměr n-6/n-3 byl u omega vajec z klecového chovu. Bio vejce měla vysoký obsah PUFA, ale nepříznivý poměr n-6/n-3. Domácí vejce měla nejvíce nasycených mastných kyselin. Z nutričního hlediska byla nejlépe hodnocena omega vejce.
Název v anglickém jazyce
Influence of breeding type on cholesterol and fatty acids content in eggs.
Popis výsledku anglicky
Content of fat, cholesterol and distribution of fatty acids were evaluated in shell eggs from various types of breeding, The highest content of fat was in eggs from barn breeding, the lowest one was in bio eggs. The cholesterol content was highest in home eggs and lowest in bio eggs. The most significant differences were in fatty acid distribution. The highest content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) n-3 and the best ratio n-6/n-3 had omega eggs from cages. Bio eggs had high content of PUFA, but unfavoured ratio n-6/m-3. Home eggs had the highest content of saturated fatty acids. Omega eggs were evaluated as the best eggs from the nutritional point of view.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Drůbež 2009
ISBN
978-80-7305-083-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická universita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—