Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologie ustájení na obsah cholesterolu a mastných kyselin ve vejci.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022360" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022360 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv technologie ustájení na obsah cholesterolu a mastných kyselin ve vejci.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve žloutcích vajec z různých typů chovů byl stanoven obsah tuku, cholesterolu a profil mastných kyselin. Nejvyšší obsah tuku byl u vajec z podestýlky, nejnižší u bio vajec. Obsah cholesterolu byl nejvyšší u domácích vajec, nejméně cholesterolu obsahovalabio vejce. Největší rozdíly byly v zastoupení mastných kyselin. Nejvíce polynenasycených mastných kyselin (PUFA) n-3 a nejlepší poměr n-6/n-3 byl u omega vajec z klecového chovu. Bio vejce měla vysoký obsah PUFA, ale nepříznivý poměr n-6/n-3. Domácí vejce měla nejvíce nasycených mastných kyselin. Z nutričního hlediska byla nejlépe hodnocena omega vejce.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of breeding type on cholesterol and fatty acids content in eggs.

  • Popis výsledku anglicky

    Content of fat, cholesterol and distribution of fatty acids were evaluated in shell eggs from various types of breeding, The highest content of fat was in eggs from barn breeding, the lowest one was in bio eggs. The cholesterol content was highest in home eggs and lowest in bio eggs. The most significant differences were in fatty acid distribution. The highest content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) n-3 and the best ratio n-6/n-3 had omega eggs from cages. Bio eggs had high content of PUFA, but unfavoured ratio n-6/m-3. Home eggs had the highest content of saturated fatty acids. Omega eggs were evaluated as the best eggs from the nutritional point of view.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Drůbež 2009

  • ISBN

    978-80-7305-083-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická universita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku