Vejce jako vynikající potravina
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916774" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916774 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vejce jako vynikající potravina
Popis výsledku v původním jazyce
Vejce patří k nutričně nejvýznamnějším potravinám. Obsahují plnohodnotné proteiny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. V lipidech žloutku jsou významně zastoupeny fosfolipidy a převládají nenasycené mastné kyseliny, u kterých je přirozeně nízký poměr mezi PUFA n-6 a PUFA n-3, který lze modifikovat složením krmné směsi až na ideální hodnotu 1:1 („Omega vejce“). Vaječný cholesterol má velmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Vejce jsou velmi dobře stravitelná. Předností vaječného bílku je nízká energetická hodnota, nevýhodou je, že patří mezi silné alergeny, zvláště u malých dětí. Funkční (technologické) vlastnosti vajec, jako je tvorba gelu, tvorba pěny a tvorba emulze, jsou využívány v mnoha potravinářských výrobách.
Název v anglickém jazyce
Eggs as an excellent food
Popis výsledku anglicky
Hen eggs rank among the best food. They contain full valuable proteins with high content of essential amino acids. Substantial part of egg yolk lipids is constituted by phospholipids with prevailing content of unsaturated fatty acids. The ratio of PUFA n-6 and PUFA n-3 is naturally low and there is possibility to modify it by the composition of feed to optimal value 1:1 („Omega eggs“). Egg yolk cholesterol has very small and clinical insignificant influence on the level of human blood cholesterol. Hen eggs are excellently digestible. Low energetic value belongs to the advantages of egg white. On the other hand egg white is a strong allergen above all for babies. Functional (technological) properties of eggs such as gel, foam, and emulsion formation, respectively, are widely used in food processing.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
3/2018
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
38-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—