Vliv technologie ustájení na obsah mastných kyselin a cholesterolu ve vaječném žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024370" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024370 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologie ustájení na obsah mastných kyselin a cholesterolu ve vaječném žloutku
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na sledování vlivu způsobu chovu nosnic na složení žloutku. Složení mastných kyselin a obsah cholesterolu byly zjištěny ve 24 vzorcích odebraných z trhu a od chovatelů. vejce pochází z klece chovu, stodola chovu, ekologického chovu a domácí chov. Některé vejce pochází od slepic chov v klecích, ale dodáváno speciální krmiva - obilí, selenového a omega. Vejce na českém trhu, mají příznivé složení mastných kyselin, zejména vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin n-3. Různé systémy ustájení, s výjimkou domácích vajec, neměl žádný významný vliv na složení mastných kyselin a cholesterolu obsah byl poměrně nízký. Významné rozdíly ve složení mastných kyselin byly nalezeny na krmení modifikovaných krmiv
Název v anglickém jazyce
Influence of housing technology on the content of fatty acids and cholesterol in egg yolk
Popis výsledku anglicky
This work was aimed to monitor the influence of rearing method of laying hens on the composition of egg yolk. Composition of fatty acids and cholesterol content were observed in 24 samples obtained from the market and from breeders. The eggs originated from cage breeding, barn breeding, organic breeding and domestic breeding. Some eggs originated from hens rearing in cages but feeded by special feeds ? cereal, selenic and omega. Eggs on the Czech market have favourable composition of fatty acids, especially high content of polyunsaturated fatty acids n-3. Various housing systems, with exception of home eggs, had no significant effects on composition of fatty acids and cholesterol content was relatively low. Significant differences in fatty acid composition were found at feeding by modified feed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—