Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologie ustájení na obsah mastných kyselin a cholesterolu ve vaječném žloutku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024370" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024370 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv technologie ustájení na obsah mastných kyselin a cholesterolu ve vaječném žloutku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce byla zaměřena na sledování vlivu způsobu chovu nosnic na složení žloutku. Složení mastných kyselin a obsah cholesterolu byly zjištěny ve 24 vzorcích odebraných z trhu a od chovatelů. vejce pochází z klece chovu, stodola chovu, ekologického chovu a domácí chov. Některé vejce pochází od slepic chov v klecích, ale dodáváno speciální krmiva - obilí, selenového a omega. Vejce na českém trhu, mají příznivé složení mastných kyselin, zejména vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin n-3. Různé systémy ustájení, s výjimkou domácích vajec, neměl žádný významný vliv na složení mastných kyselin a cholesterolu obsah byl poměrně nízký. Významné rozdíly ve složení mastných kyselin byly nalezeny na krmení modifikovaných krmiv

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of housing technology on the content of fatty acids and cholesterol in egg yolk

  • Popis výsledku anglicky

    This work was aimed to monitor the influence of rearing method of laying hens on the composition of egg yolk. Composition of fatty acids and cholesterol content were observed in 24 samples obtained from the market and from breeders. The eggs originated from cage breeding, barn breeding, organic breeding and domestic breeding. Some eggs originated from hens rearing in cages but feeded by special feeds ? cereal, selenic and omega. Eggs on the Czech market have favourable composition of fatty acids, especially high content of polyunsaturated fatty acids n-3. Various housing systems, with exception of home eggs, had no significant effects on composition of fatty acids and cholesterol content was relatively low. Significant differences in fatty acid composition were found at feeding by modified feed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus