Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika obsahu mastných kyselin v mléce v průběhu skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876551" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876551 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika obsahu mastných kyselin v mléce v průběhu skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byly stanoveny mastné kyseliny v 10 vzorcích UHT mléka na začátku skladování a poté znovu po 2 a 4 měsících skladování při pokojové teplotě (22 ? 2 °C). Mastné kyseliny byly stanoveny po konverzi na methylestery pomocí plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Na začátku skladování činil obsah nasycených mastných kyselin (SAFA) v UHT mléce 59,1 ? 7,4 %, obsah mononenasycených mastných kyselin (MUFA) byl 24,8 ? 10,3 % a obsah polynenasycených mastných kyselin činil 3,2 ? 0,9 %. Během čtyř měsíců skladování UHT mléka došlo ke statisticky významnému (p ? 0,01) zvýšení obsahu SAFA a MUFA, zatímco obsah PUFA se statisticky nevýznamně snížil.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of fatty acid content in milk during storing

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, fatty acids were determined in 10 samples of UHT milk at the beginning of storing and then after two months and four months of storing at room temperature (22 ? 2 °C). Fatty acids were determined after conversion to methylesters by gas chromatography with a flame ionization detection. At the beginning of storage, the saturated fatty acid (SAFA) content in UHT milk was 59.1 ? 7.4 %, the content of monounsaturated fatty acids (MUFA) was 24.8 ? 10.3 % and the polyunsaturated fatty acid (PUFA) content was 3.2 ? 0.9 %. During four months of UHT milk storing, the content of SAFA and MUFA increased statistically significantly (p ? 0.01). In contrast, the PUFA content decreased statistically insignificantly during four months of UHT milk storage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-807-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    66-69

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku