Dynamika obsahu mastných kyselin v mléce v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876551" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876551 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika obsahu mastných kyselin v mléce v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byly stanoveny mastné kyseliny v 10 vzorcích UHT mléka na začátku skladování a poté znovu po 2 a 4 měsících skladování při pokojové teplotě (22 ? 2 °C). Mastné kyseliny byly stanoveny po konverzi na methylestery pomocí plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Na začátku skladování činil obsah nasycených mastných kyselin (SAFA) v UHT mléce 59,1 ? 7,4 %, obsah mononenasycených mastných kyselin (MUFA) byl 24,8 ? 10,3 % a obsah polynenasycených mastných kyselin činil 3,2 ? 0,9 %. Během čtyř měsíců skladování UHT mléka došlo ke statisticky významnému (p ? 0,01) zvýšení obsahu SAFA a MUFA, zatímco obsah PUFA se statisticky nevýznamně snížil.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of fatty acid content in milk during storing
Popis výsledku anglicky
In this study, fatty acids were determined in 10 samples of UHT milk at the beginning of storing and then after two months and four months of storing at room temperature (22 ? 2 °C). Fatty acids were determined after conversion to methylesters by gas chromatography with a flame ionization detection. At the beginning of storage, the saturated fatty acid (SAFA) content in UHT milk was 59.1 ? 7.4 %, the content of monounsaturated fatty acids (MUFA) was 24.8 ? 10.3 % and the polyunsaturated fatty acid (PUFA) content was 3.2 ? 0.9 %. During four months of UHT milk storing, the content of SAFA and MUFA increased statistically significantly (p ? 0.01). In contrast, the PUFA content decreased statistically insignificantly during four months of UHT milk storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
66-69
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—