Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vegetarian diet-induced increase in linoleic acid in serum phospholipids is associated with improved insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F13%3A00058652" target="_blank" >RIV/00023001:_____/13:00058652 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00023761:_____/13:#0000400 RIV/00216208:11110/13:10210042

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.nature.com/nutd/journal/v3/n6/pdf/nutd201312a.pdf" target="_blank" >http://www.nature.com/nutd/journal/v3/n6/pdf/nutd201312a.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/nutd.2013.12" target="_blank" >10.1038/nutd.2013.12</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Vegetarian diet-induced increase in linoleic acid in serum phospholipids is associated with improved insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    BACKGROUND AND AIMS: Fatty acids are important cellular constituents that may affect many metabolic processes relevant for the development of diabetes and its complications. We showed previously that vegetarian diet leads to greater increase in metabolicclearance rate of glucose (MCR) than conventional hypocaloric diet. The aim of this secondary analysis was to explore the role of changes in fatty acid composition of serum phospholipids in diet-and exercise-induced changes in MCR in subjects with type2 diabetes (T2D). METHODS: Subjects with T2D (n = 74) were randomly assigned into a vegetarian group (VG, n 37) following vegetarian diet or a control group (CG, n = 37) following a conventional diet. Both diets were calorie restricted (-500 kcal day(-1)). Participants were examined at baseline, 12 weeks of diet intervention and 24 weeks (subsequent 12 weeks of diet were combined with aerobic exercise). The fatty acid composition of serum phospholipids was measured by gas liquid chromato

  • Název v anglickém jazyce

    Vegetarian diet-induced increase in linoleic acid in serum phospholipids is associated with improved insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes

  • Popis výsledku anglicky

    BACKGROUND AND AIMS: Fatty acids are important cellular constituents that may affect many metabolic processes relevant for the development of diabetes and its complications. We showed previously that vegetarian diet leads to greater increase in metabolicclearance rate of glucose (MCR) than conventional hypocaloric diet. The aim of this secondary analysis was to explore the role of changes in fatty acid composition of serum phospholipids in diet-and exercise-induced changes in MCR in subjects with type2 diabetes (T2D). METHODS: Subjects with T2D (n = 74) were randomly assigned into a vegetarian group (VG, n 37) following vegetarian diet or a control group (CG, n = 37) following a conventional diet. Both diets were calorie restricted (-500 kcal day(-1)). Participants were examined at baseline, 12 weeks of diet intervention and 24 weeks (subsequent 12 weeks of diet were combined with aerobic exercise). The fatty acid composition of serum phospholipids was measured by gas liquid chromato

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nutrition and diabetes

  • ISSN

    2044-4052

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Jun

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    "UNSP e75"

  • Kód UT WoS článku

    000320923000004

  • EID výsledku v databázi Scopus