Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vegetarian diets in the prevention and treatment of type 2 diabetes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F15%3A00059540" target="_blank" >RIV/00023001:_____/15:00059540 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/07315724.2014.976890" target="_blank" >http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/07315724.2014.976890</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/07315724.2014.976890" target="_blank" >10.1080/07315724.2014.976890</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Vegetarian diets in the prevention and treatment of type 2 diabetes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Observational studies show that prevalence of type 2 diabetes is 1.6 to 2times lower in vegetarians than in the general population, even after adjustment for differences in body mass index (BMI). Clinical interventional trials demonstrated that vegetarian diets lead to a greater weight loss and greater reduction in fasting plasma glucose, HbA1c, blood lipids, and hypoglycemic medication than a conventional hypocaloric diet in subjects with type 2 diabetes. We found a greater reduction in visceral fat and greater improvements in insulin resistance and oxidative stress markers with a vegetarian compared to a conventional hypocaloric diabetic diet. Vegetarian diets are sustainable in the long term and may elicit desirable improvements not only in physical health but also in mental health.The American Dietetic Association states that well-planned vegetarian diets are healthy and nutritionally adequate and they may be beneficial in prevention and treatment of some illnesses. Larger clinical trials are needed to confirm the effectiveness and promote the inclusion of vegetarian diets in dietary guidelines for prevention and treatment of type 2 diabetes.

  • Název v anglickém jazyce

    Vegetarian diets in the prevention and treatment of type 2 diabetes

  • Popis výsledku anglicky

    Observational studies show that prevalence of type 2 diabetes is 1.6 to 2times lower in vegetarians than in the general population, even after adjustment for differences in body mass index (BMI). Clinical interventional trials demonstrated that vegetarian diets lead to a greater weight loss and greater reduction in fasting plasma glucose, HbA1c, blood lipids, and hypoglycemic medication than a conventional hypocaloric diet in subjects with type 2 diabetes. We found a greater reduction in visceral fat and greater improvements in insulin resistance and oxidative stress markers with a vegetarian compared to a conventional hypocaloric diabetic diet. Vegetarian diets are sustainable in the long term and may elicit desirable improvements not only in physical health but also in mental health.The American Dietetic Association states that well-planned vegetarian diets are healthy and nutritionally adequate and they may be beneficial in prevention and treatment of some illnesses. Larger clinical trials are needed to confirm the effectiveness and promote the inclusion of vegetarian diets in dietary guidelines for prevention and treatment of type 2 diabetes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NT14250" target="_blank" >NT14250: Funkční efekty metabolické protekce selhávajícího myokardu u diabetiků 2. typu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the American College of Nutrition

  • ISSN

    0731-5724

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    448-458

  • Kód UT WoS článku

    000361472500011

  • EID výsledku v databázi Scopus