Střevní mikrobiom a způsob výživy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F24%3A00085365" target="_blank" >RIV/00023001:_____/24:00085365 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Střevní mikrobiom a způsob výživy
Popis výsledku v původním jazyce
Lidský střevní mikrobiom představuje složitý ekosystém, jehož složení závisí na interakcích jednotlivých mikroorganismů, na interakci mikrobiom - hostitel a na vlivech vnějšího prostředí. Lidský střevní mikrobiom je evolučně adaptován na stravu s převahou rostlinné složky. Zároveň je však velmi flexibilní a v dlouhodobém horizontu se přizpůsobuje převládajícímu typu stravy hostitele. Krevní mikrobiom příslušníků neindustriálních komunit se liší od obyvatel rozvinutých zemí. Střevní mikrobiom zdravého dospělého člověka je velmi stabilní a jeho složení se vlivem změny diety nebo podávání probiotik dlouhodobě výrazně nemění. Volbou diety lze výrazně ovlivnit metabolickou aktivitu bakterií, a tím i spektrum produkovaných metabolitů. Produkty fermentace rostlinné stravy jsou pro zdraví člověka většinou přínosné, fermentací bílkovin vznikají mimo jiné i produkty potenciálně škodlivé.
Název v anglickém jazyce
Gut microbiome and nutrition
Popis výsledku anglicky
The human intestinal microbiome is a complex ecosystem, the composition of which depends on the interactions of individual microorganisms, on the interaction between the microbiome and the host, and on the influences of the external environment. The human intestinal microbiome is evolutionarily adapted to a diet with a predominance of plant components. At the same time, it is very flexible and in the long term adapts to the predominant type of host diet. The blood microbiome of members of non-industrial communities differs from that of residents of developed countries. The intestinal microbiome of a healthy adult is very stable and its composition does not change significantly in the long term due to changes in diet or administration of probiotics. The choice of diet can significantly influence the metabolic activity of bacteria, and thus the spectrum of metabolites produced. The products of fermentation of plant foods are mostly beneficial for human health, while protein fermentation also produces, among other things, potentially harmful products.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LX22NPO5104" target="_blank" >LX22NPO5104: Národní institut pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Mikrobiom a zdraví
ISBN
978-80-271-5192-9
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
357-373
Počet stran knihy
519
Název nakladatele
Grada Publishing
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—