Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Střevní mikrobiom a způsob výživy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F24%3A00085365" target="_blank" >RIV/00023001:_____/24:00085365 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Střevní mikrobiom a způsob výživy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lidský střevní mikrobiom představuje složitý ekosystém, jehož složení závisí na interakcích jednotlivých mikroorganismů, na interakci mikrobiom - hostitel a na vlivech vnějšího prostředí. Lidský střevní mikrobiom je evolučně adaptován na stravu s převahou rostlinné složky. Zároveň je však velmi flexibilní a v dlouhodobém horizontu se přizpůsobuje převládajícímu typu stravy hostitele. Krevní mikrobiom příslušníků neindustriálních komunit se liší od obyvatel rozvinutých zemí. Střevní mikrobiom zdravého dospělého člověka je velmi stabilní a jeho složení se vlivem změny diety nebo podávání probiotik dlouhodobě výrazně nemění. Volbou diety lze výrazně ovlivnit metabolickou aktivitu bakterií, a tím i spektrum produkovaných metabolitů. Produkty fermentace rostlinné stravy jsou pro zdraví člověka většinou přínosné, fermentací bílkovin vznikají mimo jiné i produkty potenciálně škodlivé.

  • Název v anglickém jazyce

    Gut microbiome and nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The human intestinal microbiome is a complex ecosystem, the composition of which depends on the interactions of individual microorganisms, on the interaction between the microbiome and the host, and on the influences of the external environment. The human intestinal microbiome is evolutionarily adapted to a diet with a predominance of plant components. At the same time, it is very flexible and in the long term adapts to the predominant type of host diet. The blood microbiome of members of non-industrial communities differs from that of residents of developed countries. The intestinal microbiome of a healthy adult is very stable and its composition does not change significantly in the long term due to changes in diet or administration of probiotics. The choice of diet can significantly influence the metabolic activity of bacteria, and thus the spectrum of metabolites produced. The products of fermentation of plant foods are mostly beneficial for human health, while protein fermentation also produces, among other things, potentially harmful products.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LX22NPO5104" target="_blank" >LX22NPO5104: Národní institut pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Mikrobiom a zdraví

  • ISBN

    978-80-271-5192-9

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    357-373

  • Počet stran knihy

    519

  • Název nakladatele

    Grada Publishing

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly