Vztah mezi obsahem kyseliny abscisové, sušinou a mrazuvzdorností ječmene odrůdy Lunet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F00%3A389" target="_blank" >RIV/00027006:_____/00:389 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet
Popis výsledku v původním jazyce
The role of abscisic acid (ABA) in freezing tolerance induction of barley was studied using a number of approaches. First, the plants were hardened by cold at 3°C. Second, the endogenous ABA content was increased by means of three established methods: (i) rapid dehydration of detached, fully expanded second leaves; (ii) application of 20% polyethylene glycol 8000 (PEG) into the growth solution of plants; or (iii) 7.5x10-5 mol/L ABA supplement into the growth solution. Cold hardening of plants resulted in increased freezing tolerance; only some ABA content fluctuation was observed. The rapid dehydration of detached leaves resulted in an increase of ABA content but not in any significant increase in freezing tolerance. The increase of ABA content in theleaves of intact plants, either due to application of PEG or addition of exogenous ABA into the growth medium, led only to a moderate increase of freezing tolerance. Freezing tolerance of barley leaves could not simply be explained by ABA
Název v anglickém jazyce
Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet
Popis výsledku anglicky
The role of abscisic acid (ABA) in freezing tolerance induction of barley was studied using a number of approaches. First, the plants were hardened by cold at 3°C. Second, the endogenous ABA content was increased by means of three established methods: (i) rapid dehydration of detached, fully expanded second leaves; (ii) application of 20% polyethylene glycol 8000 (PEG) into the growth solution of plants; or (iii) 7.5x10-5 mol/L ABA supplement into the growth solution. Cold hardening of plants resulted in increased freezing tolerance; only some ABA content fluctuation was observed. The rapid dehydration of detached leaves resulted in an increase of ABA content but not in any significant increase in freezing tolerance. The increase of ABA content in theleaves of intact plants, either due to application of PEG or addition of exogenous ABA into the growth medium, led only to a moderate increase of freezing tolerance. Freezing tolerance of barley leaves could not simply be explained by ABA
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F97%2F0842" target="_blank" >GA522/97/0842: Indukce stresových proteinů a mrazuvzdornosti u obilnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Plant Physiology
ISSN
0176-1617
e-ISSN
—
Svazek periodika
157
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
291-297
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—