Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vztah mezi obsahem kyseliny abscisové, sušinou a mrazuvzdorností ječmene odrůdy Lunet

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F00%3A389" target="_blank" >RIV/00027006:_____/00:389 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The role of abscisic acid (ABA) in freezing tolerance induction of barley was studied using a number of approaches. First, the plants were hardened by cold at 3°C. Second, the endogenous ABA content was increased by means of three established methods: (i) rapid dehydration of detached, fully expanded second leaves; (ii) application of 20% polyethylene glycol 8000 (PEG) into the growth solution of plants; or (iii) 7.5x10-5 mol/L ABA supplement into the growth solution. Cold hardening of plants resulted in increased freezing tolerance; only some ABA content fluctuation was observed. The rapid dehydration of detached leaves resulted in an increase of ABA content but not in any significant increase in freezing tolerance. The increase of ABA content in theleaves of intact plants, either due to application of PEG or addition of exogenous ABA into the growth medium, led only to a moderate increase of freezing tolerance. Freezing tolerance of barley leaves could not simply be explained by ABA

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship between abscisic acid content, dry weight and freezing tolerance in barley cv. Lunet

  • Popis výsledku anglicky

    The role of abscisic acid (ABA) in freezing tolerance induction of barley was studied using a number of approaches. First, the plants were hardened by cold at 3°C. Second, the endogenous ABA content was increased by means of three established methods: (i) rapid dehydration of detached, fully expanded second leaves; (ii) application of 20% polyethylene glycol 8000 (PEG) into the growth solution of plants; or (iii) 7.5x10-5 mol/L ABA supplement into the growth solution. Cold hardening of plants resulted in increased freezing tolerance; only some ABA content fluctuation was observed. The rapid dehydration of detached leaves resulted in an increase of ABA content but not in any significant increase in freezing tolerance. The increase of ABA content in theleaves of intact plants, either due to application of PEG or addition of exogenous ABA into the growth medium, led only to a moderate increase of freezing tolerance. Freezing tolerance of barley leaves could not simply be explained by ABA

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F97%2F0842" target="_blank" >GA522/97/0842: Indukce stresových proteinů a mrazuvzdornosti u obilnin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Plant Physiology

  • ISSN

    0176-1617

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    157

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    291-297

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus