Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Termická charakteristika enkapsulovaných meristémů jabloně během dehydratace v proudu vzduchu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A677" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:677 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Thermal characteristics of encapsulated apple meristems in alginate beads during air flow dehydration

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Encapsulation-dehydration of meristems in alginate beads belongs to promising cryopreservation method. The aim was to compare thermal profiles (glass transition temperature -Tg, melting point -Tm, nucleation temperature -Tn) of meristems encapsulated inbeads (M) as well as empty beads (B) during air flow dehydration. Determination of Tg helps to set up particular cryopreservation method based on vitrification. Meristems were put in 3% alginic acid in 0,75M sucrose for 10min, dropped into 0.1M CaCl2 in0.6M sucrose for 10min to net the alginate and placed in laminar box at 22 °C. The beads were subjected to DSC measurement (device TA 2920) with cooling/heating rate 10 °C/min. Water content of M and B decreased from initial 2.8 g water/g dry matter (g W/g DM) to 0.24 g W/g DM. The dehydration rate became slower after 1.5h, when the water content dropped to approximately 0.6 g W/g DM. Both Tn and Tm of M and B were detected up to 0.6 g W/g DM dehydration level. The integral under endothe

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal characteristics of encapsulated apple meristems in alginate beads during air flow dehydration

  • Popis výsledku anglicky

    Encapsulation-dehydration of meristems in alginate beads belongs to promising cryopreservation method. The aim was to compare thermal profiles (glass transition temperature -Tg, melting point -Tm, nucleation temperature -Tn) of meristems encapsulated inbeads (M) as well as empty beads (B) during air flow dehydration. Determination of Tg helps to set up particular cryopreservation method based on vitrification. Meristems were put in 3% alginic acid in 0,75M sucrose for 10min, dropped into 0.1M CaCl2 in0.6M sucrose for 10min to net the alginate and placed in laminar box at 22 °C. The beads were subjected to DSC measurement (device TA 2920) with cooling/heating rate 10 °C/min. Water content of M and B decreased from initial 2.8 g water/g dry matter (g W/g DM) to 0.24 g W/g DM. The dehydration rate became slower after 1.5h, when the water content dropped to approximately 0.6 g W/g DM. Both Tn and Tm of M and B were detected up to 0.6 g W/g DM dehydration level. The integral under endothe

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F01%2F1399" target="_blank" >GA522/01/1399: Termodynamická analýza stavu vody v rostlinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Cryobiology

  • ISSN

    0011-2240

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    379-379

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus