Termická charakteristika enkapsulovaných meristémů jabloně během dehydratace v proudu vzduchu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A677" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:677 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermal characteristics of encapsulated apple meristems in alginate beads during air flow dehydration
Popis výsledku v původním jazyce
Encapsulation-dehydration of meristems in alginate beads belongs to promising cryopreservation method. The aim was to compare thermal profiles (glass transition temperature -Tg, melting point -Tm, nucleation temperature -Tn) of meristems encapsulated inbeads (M) as well as empty beads (B) during air flow dehydration. Determination of Tg helps to set up particular cryopreservation method based on vitrification. Meristems were put in 3% alginic acid in 0,75M sucrose for 10min, dropped into 0.1M CaCl2 in0.6M sucrose for 10min to net the alginate and placed in laminar box at 22 °C. The beads were subjected to DSC measurement (device TA 2920) with cooling/heating rate 10 °C/min. Water content of M and B decreased from initial 2.8 g water/g dry matter (g W/g DM) to 0.24 g W/g DM. The dehydration rate became slower after 1.5h, when the water content dropped to approximately 0.6 g W/g DM. Both Tn and Tm of M and B were detected up to 0.6 g W/g DM dehydration level. The integral under endothe
Název v anglickém jazyce
Thermal characteristics of encapsulated apple meristems in alginate beads during air flow dehydration
Popis výsledku anglicky
Encapsulation-dehydration of meristems in alginate beads belongs to promising cryopreservation method. The aim was to compare thermal profiles (glass transition temperature -Tg, melting point -Tm, nucleation temperature -Tn) of meristems encapsulated inbeads (M) as well as empty beads (B) during air flow dehydration. Determination of Tg helps to set up particular cryopreservation method based on vitrification. Meristems were put in 3% alginic acid in 0,75M sucrose for 10min, dropped into 0.1M CaCl2 in0.6M sucrose for 10min to net the alginate and placed in laminar box at 22 °C. The beads were subjected to DSC measurement (device TA 2920) with cooling/heating rate 10 °C/min. Water content of M and B decreased from initial 2.8 g water/g dry matter (g W/g DM) to 0.24 g W/g DM. The dehydration rate became slower after 1.5h, when the water content dropped to approximately 0.6 g W/g DM. Both Tn and Tm of M and B were detected up to 0.6 g W/g DM dehydration level. The integral under endothe
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F01%2F1399" target="_blank" >GA522/01/1399: Termodynamická analýza stavu vody v rostlinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cryobiology
ISSN
0011-2240
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
379-379
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—